1950-luku
1950
17.1.1950 ompeluilta ja vuosikokous Ali-Hallalla.
14.2.1950 ompeluilta Keskikylässä. Luettiin Viihtyisä koti Pellervosta. Rouva Elin Uotila huolehti koko illan ohjelmasta. Luki lehdestä. Paljon laulettiin rouva Elin Uotilan säestämiä lauluja.
1.3.1950 ompeluilta Uudessa-Keskikylässä. Opettaja Laitisen esitelmä juureksien käytöstä taloudessa.
3.5.1950 ompeluilta Sukselan Pihkasella. Luettiin kirjasta Suuri valhe ja suuri totuus.
30.5.1950 ompeluilta Sukselan Heikkilässä. Luettiin kirjasta "Äidin sydän" kappaleet Viimeinen kirje ja Koti pienessä laaksokylässä.
20.6.1950 ompeluilta Kruuvaisten Ruohosella. Havaintoesitys Juhlajälkiruokia, konsulentti Toikko.
1.8.1950 ompeluilta Kruuvaisten Ketolassa. Luettiin Kodin hengestä, kirj. Inkeri Miettinen.
22.8.1950 ompeluilta Ruusuvirralla. Havaintoesitys konsulentti Toikko Kotijuhlien järjestäminen.
25.9.1950 ompeluilta Ali-Hallassa. Luettiin kirjasta Erämaan valo, kirj. Erkki Jauri.
Ompeluilta Siililän Lautkankareella. Havaintoesitys Omenajälkiruuat, kons. Toikko.
5.12.1950 ompeluilta Sukselan Ketolassa. Iltaa vietettiin pikkujoulun merkeissä.
Vuosikertomus 1950
Paimion Marttayhdistyksen 21. toimintavuosi on päättynyt. Se on ollut hiljaista toimintaa kuten edellisetkin vuodet. Työsuunnitelma on toteutettu ja ompeluillat olleet säännöllisesti sekä näissä osanottajia kohtalaisen runsaasti.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on 159. Jäsenmäärä on vähentynyt 9:llä.
Johtokunnan jäsenet ovat: puheenjohtajana op. Esteri Linnovaara, varapuheenjohtajana em. Elin Uotila, sihteerinä em. Aili Ketola, rahastonhoitajana nti Lyyli Ruohonen, muina jäseninä em. Esteri Marttila, em. Irja Mäkelä, rva Toini Ruusuvirta, nti Helvi Ali-Halla, kaksi viimeksi mainittua varajäseninä, kunniajäsenenä em. Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet herra Väinö Järvinen ja nti Tilda Säleikkö, varalla op. Tellervo Lummevuo ja em. Esteri Marttila.
Edustajina Piiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat rva Milja Hörkkö, rva Toini Ruusuvirta, nti Lyyli Ruohonen ja nti Marjatta Pihkanen.
Varsinais-Suomen Naisten Raittiuskeskuksen vuosikokouksessa olivat nti Helvi Ali-Halla ja rva Toini Ruusuvirta.
Johtokunnan kokouksia on ollut 3, osanottajia 15.
Yleisiä kokouksia 1, osanottajia 19.
Tammikuussa alkoivat 6-viikkoiset kutomakurssit Pennaisten Pietilässä. Osanottajia oli 16, opettaja nti Kaivonen. Kaunis ja monipuolinen näyttely oli todistuksena näidenkin kurssien onnistumisesta, sillä näyttelykappaleiden luku nousi 150:een.
Kesäkuun 20 p:nä oli Kruuvaisten Ruohosella havaintoesitys juhlajälkiruokia, opettajana konsulentti Salme Toikko, osanottajia oli 26.
Elokuun 22 p:nä oli Ruusuvirralla havaintoesitys kotijuhlien järjestämisestä, opettajana oli konsulentti Salme Toikko, osanottajia oli 22.
Syyskuussa oli havaintoesitys omenajälkiruuista Siililän Lautkankareella, opettajana samoin konsulentti Salme Toikko, osanottajia oli 11.
Ompeluiltoja on ollut 11, niissä yhteensä 248 osanottajaa eli 23 henkeä kokousta kohti. Ompeluilloissa on laulettu, luettu kiertokirjeitä sekä erilaisia kirjoituksia, Pellervon kirjoitus "Viihtyisä koti", "Suuri valhe ja suuri totuus", kirjasta Äidin sydän kappaleet "Viimeinen kirje", "Koti pienessä laaksokylässä", "Kodin hengestä", "Erämaan valo". Keskikylän ompeluillassa piti opettaja Aune Laitinen esitelmän "Juureksien käyttö taloudessa". Ketolan ompeluiltaa vietettiin pikkujoulun merkeissä, jossa lapset suorittivat runsaasti ohjelmaa, osanottajia oli 52 henkeä. Tilaisuudessa arvottiin sähkösilitysrauta, arvan hinta 50:-.
Rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Yhdistys on edelleenkin huolehtinut kummilapsestaan.
Yhdistyksen toimesta myytiin 10 kpl Sotainvaliidien 10-vuotisjuhlajulkaisua à 200:-. Samoin Emäntälehden Joulunumeroa 5 kpl.
Piiriliitolle lahjoitettiin 2 kpl tyynyliinoja.
Yhdistykselle on hankittu lisää kahvikuppeja sekä Marttapuvun kaavat.
Rouva Helmi Kiviluodolle lähetettiin onnittelut merkkipäivänään. Samoin emäntä Hanni Ali-Hallalle hänen täyttäessään 70 vuotta.
Tässä ovatkin pääpiirteet viime vuoden toiminnasta. Suuria ei ole aikaan saatu, mutta nykyisenä työntäyteisenä aikana, varsinkaan näin maaseudulla, ei tahdo jäädä aikaa ja riittää voimia tällaisiin vapaisiin harrastuksiin, niin tarpeellisia ja virkistäviä kuin ne olisivatkin.
Johtokunnan puolesta
Esteri Linnovaara
Aili Ketola, sihteeri
1951
30.1.1951 ompeluilta ja vuosikokous Keskikylässä.
20.2.1951 ompeluilta Pennaisten Varjosella. Luettiin kirjasta Maalaisemännän kirja 1. luku. Kotiliedestä Emäntä, kahvipannu ja hiiri.
7.3.1951 ompeluilta Järvisellä. Luettiin Maalaisemännän kirja 2. luku, kirjasta Terve elämä 1. luku 2. luvusta.
3.4.1951 ompeluilta Silannolla.
15.6.1951 ompeluilta Tammenojalla Ruohosella. Kanaruokakurssit ja vielä illalla niiden esittely konsulentti Salme Toikko.
24.7.1951 ompeluilta Ruusuvirralla. Luettiin kirjasta Maalaisemännän kirja luku Suunnitelmallinen kotitalous.
28.8.1951 ompeluilta Siililän Hörköllä. Luettiin kirjasta Koti, yhteiskunnan tukipylväs kirj. L. Muderspach.
11.9.1951 ompeluilta Aron Ylitalossa. Opettaja Linnovaaran puhe. Luettiin kirjasta Koti, yhteiskunnan tukipylväs.
25.9.1951 ompeluilta Pennaisten Pietilässä. Konsulentti Toikon esitykset ikkunaverhojen asettelusta ja mattojoen käytöstä ja hoidosta.
23.10.1951 ompeluilta Majankalmassa. Terveyssisar nti Suomisen esitelmä aiheesta Kotilääkkeet ja kotilääkekaappi.
13.11.1951 ompeluilta Rukkijoen Ali-Hallassa. Luettiin kirjasta Koti, yhteiskunnan tukipylväs.
11.12.1951 ompeluilta Sukselassa Sylvi Pihkasen luona. Luettiin kirjasta Koti, yhteiskunnan tukipylväs.
Vuosikertomus 1951
Vuosi on taas vierähtänyt menneisyyteen. Tämä oli 22. yhdistyksemme historiassa. Toiminta on kuluneena vuotena ollut suurin piirtein samantapaista kuin edellisinäkin vuosina. Vuosikokouksessa hyväksytty työsuunnitelma on tullut toteutetuksi. Ompeluillat ovat olleet säännöllisesti kerran kuukaudessa ja niissä osanottajia kohtalaisen runsaasti.
Paimion Marttayhdistyksen jäsenmäärä on nyt 141, joten se on viime vuodelta vähentynyt 18.
Johtokuntaan ovat kuuluneet opettaja Esteri Linnovaara puheenjohtajana, emäntä Elin Uotila varapuheenjohtajana, neiti Helvi Ali-Halla sihteerinä, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana ja muina jäseninä emäntä Esteri Marttila, rouva Tyyne Hakala, rouva Toini Ruusuvirta ja emäntä Milja Hörkkö, joista kaksi viimeksi mainittua varajäseninä. Kunniajäsenenä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet herra Väinö Järvinen ja neiti Tilda Säleikkö, varalla neiti Rauha Uotila ja emäntä Esteri Marttila.
Yhdistyksemme edustajina Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa olivat emäntä Sylvi Pihkanen, emäntä Sylvi Uotila, rouva Elli Marttila ja emäntä Orvokki Pihkanen.
Piiriliiton järjestämillä neuvontapäivillä Turussa oli nti Helvi Ali-Halla.
Johtokunnan kokouksia on ollut 4, osanottajia 27.
Yleisiä kokouksia 1, osanottajia 18.
Seuraavat kurssit ja havaintoesitykset järjestettiin:
Kesäkuun 6 p:nä oli Sukselan Heikkilässä tuholaistorjuntakurssit. Neuvojina piiriliiton toiminnanjohtaja maisteri Lyy ja neuvoja Rauhalahti myöskin Marttapiiriliitosta. Osanottajia 13 henkeä.
15 p:nä kesäkuuta oli kanasta valmistettavien ruokien kurssit Siililän Tammenojalla. Opettajana oli konsulentti Salme Toikko. Osanottajia oli 8. Illalla ompeluseuran yhteydessä esiteltiin ja maisteltiin päivän kurssien valmisteita. Kanasta oli valmistettu kuutta eri ruokalajia.
Syyskuun 25 p:nä piti konsulentti Salme Toikko ompeluseuran yhteydessä Pennaisten Pietilässä havaintoesityksen ikkunaverhojen asettelusta ja mattojen käytöstä ja hoidosta. Kuulijoita oli 33 henkeä.
1 pv lokakuuta oli kasvisruokakurssit Siililän Uotilassa. Osanottajia 10. Opettajana oli näilläkin kursseilla konsulentti Salme Toikko.
Juhlia on ollut kaikkiaan kolme.
Huhtikuun 22 p:nä oli juhla Sukselan kansakoululla. Ohjelmasta mainittakoon tervehdyssanat em. Orvokki Pihkanen, lausuntaa esittivät rouva Anja Tenhosaari ja neiti Marjatta Pihkanen. Kauniin juhlapuheen piti rouva Helmi Kiviluoto. Koulutytöt esittivät leikkiä. Välillä oli yhteislaulua. Juhlassa oli myös ravintola ja arvottiin kakkuja. Yleisöä noin 100 henkeä.
Toukokuun toisena sunnuntaina oli äitienjuhla Sukselan koululla. Vieraita oli 50 henkeä. Nuoret martat järjestivät ohjelmaa. Tarjoilua varten tarvittavat aineet kerättiin. Kahvia tarjottiin kahteen kertaan sekä mehua.
1. adventtina oli pikkujoulujuhlaa Sukselan kansakoululla. Ohjelmassa oli emäntä Milja Hörkön tervehdyspuhe, neuvoja Rauhalahden esitelmä "Kotiseudun kaunistaminen". Lausuntaa esittivät neiti Marjatta Pihkanen ja emäntä Milja Hörkkö. Sukselan nuoret ja koulutytöt esittivät neiti Marjatta Pihkasen johdolla voimistelua. Vielä oli ohjelmassa lastenlaulua neiti Lindbladin säestyksellä sekä yhteislaulua. Juhlassa oli myös ravintola ja arvottiin 4 kakkua. Yleisöä oli 75 henkeä. Taloudellinen tulos oli hyvä.
Ompeluiltoja on ollut 12 ja osanottajia niissä 249. Keskimäärin iltaa kohti 21. Ompeluilloissa on entiseen tapaan laulettu, luettu kiertokirjeet sekä kirjallisuudesta mm. osia kirjasta Koti yhteiskunnan tukipylväs kirj. L. Muderspach, Hilja Lahden Maalaisemännän kirja ja Kotiliedestä erilaisia kirjoituksia. Iltojen ohjelmaa ovat paljon rikastuttaneet myöskin opettaja Esteri Linnovaaran pienet hartauspuheet ja rukoushetket. Lokakuun ompeluillassa Majankalmassa piti terveyssisar neiti Helmi Suominen esitelmän aiheesta Kotilääkkeet ja kotilääkekaappi. Ompeluilloissa ovat martat tehneet omia käsitöitään. Kahviraha on ollut vapaaehtoinen.
Rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Yhdistys on edelleen huolehtinut kummipojastaan.
Emäntälehden joulua myytiin 10 kpl.
Sotainvaliidien Joulua tilattiin 10 kpl à 150 mk, niistä lahjoitettiin 4 kpl, loput myytiin.
Yhdistyksen pellavaloukku ja lihta on ollut käytössä. Sen lainaamisesta ja vuokrasta on huolehtinut emäntä Esteri Marttila.
Kahviastiasto on ollut Majankalmassa säilytettävänä. Sen lainauksesta on huolehtinut emäntä Irja Mäkelä.
Tässä on pääpiirteissään esitettynä Paimion Marttayhdistyksen toiminta päättyneenä vuotena. Nyt aloittaessamme uutta toimintavuotta toivokaamme yhdistyksellemme sekä toinen toisillemme hyvää ja tuloksista rikasta toimivuotta marttatyön merkeissä.
Johtokunnan puolesta
Esteri Linnovaara
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1952
29.1.1952 ompeluilta ja vuosikokous Hevonpäässä Silannolla.
26.2.1952 ompeluilta Pihkasella.
11.3.1952 ompeluilta Keskikylässä.
16.4.1952 ompeluilta Siililän Uotilassa.
20.5.1952 ompeluilta Kotimäessä.
27.6.1952 ompeluilta Majankalmassa.
29.7.1952 ompeluilta Episten Lehtimäessä. Yksinlaulua esitti 9-vuotias Raija Laaksonen n:ti Airi Lehtimäen johdolla.
21.8.1952 ompeluilta Sukselan Heikkilässä.
16.9.1952 ompeluilta Siililän Lautkankareella.
21.10.1952 ompeluilta Ruusuvirralla.
25.11.1952 ompeluilta Hörköllä. Pakina Pellervosta.
9.12.1952 ompeluilta Järvisellä.
Vuosikertomus 1952
Hiljaisen työn ja toiminnan merkeissä on Paimion Marttayhdistys päättänyt 23. toimintavuotensa. Tämä vuosi oli erikoinen yhdistyksemme osalta. Monivuotinen puheenjohtajamme, opettaja Esteri Linnovaara luovutti jo vuoden alusta tehtävänsä varapuheenjohtajalle sairautensa takia. Joulukuun 24. päivänä päättyi sitten hänen, aina arvokkaan ja toimeliaan Martan elämän kaari.
Toiminta yhdistyksessämme on kuitenkin jatkunut entiseen tapaan. Vuosikokouksessa hyväksytty toimintasuunnitelma on saatu toteutetuksi.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on 130. Vähennys edelliseltä vuodelta 11 jäsentä.
Johtokuntaan ovat kuuluneet opettaja Esteri Linnovaara puheenjohtajana, emäntä Elin Uotila varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, neiti Helvi Ali-Halla sihteerinä, muina jäseninä emäntä Esteri Marttila, rouva Tyyne Hakala, rouva Toini Ruusuvirta ja emäntä Milja Hörkkö. Näistä kaksi viimeksi mainittua varajäseninä. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja herra Väinö Järvinen, varalla neiti Tilda Säleikkö ja neiti Rauha Uotila.
Johtokunnan kokouksia on ollut 3, osanottajia yht. 21.
Yleisiä kokouksia 1, osanottajia 23 henkeä.
Edustajina Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat emännät Irja Mäkelä, Milja Hörkkö ja neiti Lyyli Ruohonen.
Piiriliiton marttayhdistysten toimihenkilöille järjestämään neuvontatilaisuuteen Turussa osallistui yhdistyksestämme emäntä Elin Uotila ja neidit Lyyli Ruohonen ja Helvi Ali-Halla.
Maaliskuun 4 p:nä alkoivat 6-viikkoiset kutomakurssit Kailassa kudonnanopettaja Lea Rosténin johdolla. Kurssilaisia oli 12. Sukselan koululle huhtikuun 20 p:ksi järjestetty kaunis ja monipuolinen näyttely oli todistuksena kurssien onnistumisesta. Kurssimenojen peittämiseksi kutoivat emäntä Esteri Marttila 3 tus. pyyheliinoja ja neiti Lyyli Ruohonen pääliinoja 32 kpl. Nämä myytiin pyyheliinat 250:- ja pääliinat 250:- ja 240 mk kappale. Rouva Toini Ruusuvirta kutoi kaksi vuodemattoa arvottavaksi. Pellavalankoja pyyheliinan kuteiksi lahjoittivat emännät Helga Silanto, Sylvi Pihkanen, Kerttu Kaila, Aili Oksanen ja Sylvi Uotila yht. 1,0 kg. Pumpulilangat ja osan pellavalankoja sekä maton aineet maksoi yhdistys.
Kesäkuun 25 pv. alkoivat 3-päiväiset esiliinakurssit Majankalmassa. Opettajana oli rouva Ida Sarko Kotiteollisuusyhdistyksestä. Kurssilaisia oli 16. Töitä valmistui 43 kpl. Illalla ompeluseuran yhteydessä oli töitä näytteillä lasten esiliinoista monenlaisiin aikuisten esiliinoihin ja työtakkeihin asti.
Maaliskuun 11 p:nä oli havaintoesitys Keskikylässä, aiheena "Puutarhan aitaus ja portit". Sen piti neuvoja Helena Rauhalahti. Kuulijoita oli 20 henkeä.
Elokuun 21 p:nä piti konsulentti Salme Toikko Sukselan Heikkilässä havaintoesityksen aiheenaan "Emännän työtä helpottavat koneet ja työvälineet". Konsulentti Toikolla oli mukanaan monenlaisia uutuuksia keittiön työvälineitten alalta mm. painekeitin, mehustuskattila, erilaisia vihannesmyllyjä, lattiaharjoja ynnä muita.
Helmikuun 22 p:nä piti neuvoja Helena Rauhalahti ompeluseurassa Pihkasella esitelmän "Osaatko säästää polttopuita". Esityksen yhteydessä saimme nähdä varjokuvina erilaisia tulisijoja kivikaudenaikaisista nykyaikaisempiin.
Ompeluiltoja on ollut 12 ja niissä osanottajia 267 eli keskimäärin iltaa kohti 23 henkeä. Ompeluilloissa on laulettu, luettu kiertokirjeet sekä osia Hilja Lahden Maalaisemännän kirjasta ja erilaisia kirjoituksia ja pakinoita mm. Kotiliedestä ja Pellervosta. Yksinlaulua ompeluilloissa ovat esittäneet pikkutytöt Peppina v. Deringer ja Raija Laaksonen kumpikin kerran.
Herra Arvid Koskinen piti syyskuussa ompeluillassa Lautkankareella hartauspuheen.
Joulukuun ompeluilta vietettiin pikkujoulun merkeissä Järvisellä. Neiti Lyyli Ruohonen luki kertomuksen, neiti Marjatta Pihkanen esitti lausuntaa useamman kerran sekä koululainen Liisa Ranta lausui myöskin runon. Yllätyksenä oli järjestetty muotipakina martoille radiolähetyksenä, josta kiitos perheen miesväelle. Muun ohjelman lomassa laulettiin joululauluja yhteislauluna.
Ompeluilloissa ovat martat tehneet omia käsitöitään. Kahviraha on ollut vapaaehtoinen.
Rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Kahviastiasto on ollut Majankalmassa. Sen hoidosta ja vuokraamisesta huolehtii emäntä Irja Mäkelä. Astiaston vuokraamisesta ilmoitettiin Kunnallislehdessä.
Pellavaloukku ja lihta yritettiin myydä käytön puutteessa, mutta myynti-ilmoitukseen ei tullut yhtään tiedusteluja. Näistä koneista on huolehtinut emäntä Esteri Marttila.
Maalis-huhtikuulla oli Tuberkuloosiliitto ry "Elämä voittaa" suurkeräys. Keräyksen tulos oli 7690 mk. Marttayhdistys ei ottanut järjestöille myönnettyä 5 % tulosta vaan lahjoitti sen Tuberkuloosiliitto ry:lle.
Marttaliiton arpoja myytiin 150 kpl. Arpoja myivät neiti Lyyli Ruohonen, rouvat Toini Ruusuvirta ja Helli Silanto. He lahjoittivat myyntipalkkion 1500 mk yhdistykselle.
Tässä on pääpiirteissään yhdistyksemme toiminta päättyneenä vuotena. Toivomme olisi, että nyt alkanut vuosi toisi mukanaan uutta innostusta tähän työhön ja uusia innokkaita marttoja joukkoomme.
Johtokunnan puolesta
Elin Uotila
Helvi Ali-Halla
1953
27.1.1953 ompeluilta Sukselan Marttilassa.
24.2.1953 ompeluilta Ali-Frostilla.
10.3.1953 ompeluilta Immaisissa.
24.3.1953 ompeluilta Pennaisten Pietilässä.
28.4.1953 ompeluilta Tammenojalla.
26.5.1953 ompeluilta Sukselan Heikkilässä.
30.6.1953 ompeluilta Sukselan Pihkasella.
21.7.1953 ompeluilta Siililän Lautkankareella.
25.8.1953 ompeluilta Kruuvaisten Penttilässä.
29.9.1953 ompeluilta Siililän Toivo Pihkasella.
20.10.1953 ompeluilta Ruusuvirralla.
24.11.1953 ompeluilta Hörköllä.
17.12.1953 ompeluilta Uotilassa.
Vuosikertomus 1953
Vuosi on taas vierähtänyt menneisyyteen. Se oli 24:s Paimion Marttayhdistyksen toimiaikana. Hiljaista kurssi- ja ompeluseuratoimintaa on ylläpidetty, joten vuosikokouksessa hyväksytty työsuunnitelma on tullut täytetyksi.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on 120. Jäsenmäärä on vähentynyt edelliseltä vuodelta kymmenellä.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Elin Uotila puheenjohtajana, emäntä Milja Hörkkö varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, neiti Helvi Ali-Halla sihteerinä. Muina jäseninä emäntä Sisko Ränni, rouva Tyyne Hakala, rouva Toini Ruusuvirta ja rouva Helmi Järvinen, näistä kaksi viimeksi mainittua varajäseninä. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Sisko Ränni |
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja herra Väinö Järvinen, varalla myymälänhoitaja neiti Tilda Säleikkö ja neiti Rauha Uotila.
Johtokunnan kokouksia on ollut 4. Osanottajia yht. 29 henkeä.
Yleisiä kokouksia 1, osanottajia 26 henkeä.
Edustajina Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat emännät Esteri Marttila, Sisko Ränni ja neiti Milja Kankare.
Pohjoismaiden Emäntäliiton kongressiin Turussa kesäk. 6.-10. päivinä otti osaa emännät Elin Uotila ja Tyyne Hakala.
Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton Emäntäpäiville Paraisilla lokak. 25 p:nä Vistan marttojen kanssa yhdessä tehtyyn retkeen osallistui 4 marttaa.
Vistan Marttayhdistyksen 20-vuotisjuhlassa oli yhdistyksestämme edustajat. Onnittelut esitti emäntä Hanni Ali-Halla.
Piiriliiton neuvottelupäivillä Turussa oli neiti Lyyli Ruohonen.
Helmikuun 12 p:nä oli Maatalousnaisten ja Marttapiiriliiton yhteisesti järjestämät kotitaloudelliset kilpailut Hevonpään koululla, joihin yhdistyksestämme otettiin osaa mm. pyyheliinantekokilpailuun 1, leipomiseen 1 ja ruuanlaittoon 2.
Kyrön maatalousnäyttelyn yhteydessä 3-5 pv heinäkuuta pidettyihin karsintakilpailuihin osallistuivat myöskin samat nim. Lyyli Ruohonen pyyheliinantekokilpailuun, Toini Ruusuvirta leipomiseen ja Helvi Ali-Halla ruuanlaittoon.
Maaliskuun 16 p:nä alkoi viikon kestävä pukuompelukurssi Pennaisten Pietilässä. Oppilaita oli 18. Töitä valmistui 28 kpl. Kurssin päätyttyä oli ompeluseuran yhteyteen järjestetty näyttely, jossa oli monenlaisia aistikkaita pukuja sekä aikuisille että lapsille. Opettajana oli rouva Fanni Saarinen Turusta.
Huhtikuun 25 p:nä oli havaintoesitys silakkaruokien valmistamisesta Siililän Ruohosella. Sen järjesti konsulentti Salme Toikko. Osanottajia oli 17 henkeä.
Hedelmäjälkiruokien valmistus oli ohjelmana Siililän Pihkasen ompeluillassa 22 p:nä syyskuuta. Osanottajat valmistivat konsulentti Salme Toikon ohjeiden mukaan jokainen mielestään herkullisimman jälkiruuan. Havaintoesitystä seuraamassa oli 25 henkeä.
Toukokuun 26 p:nä Sukselan Heikkilän ompeluillassa talousopettaja Aune Laitinen alusti kysymyksen "varsinais-suomalaisista kansallisruuista", joka herätti vilkkaan keskustelun.
Ompeluiltoja on ollut 13 ja osanottajia 270 eli keskimäärin 21 iltaa kohti. Ompeluilloissa on laulettu, luettu kierto- ym. kirjeet sekä Hilja Lahden Maalaisemännän kirjaa, Kotiliedestä Anna-Liisa Sysiharjun kirjoitus "Yksi hymy synnyttää kaksi hymyä", puutarhanopettaja Eeva Hakanpään "Pensaat odottavat kauneusleikkausta", Pellervosta mm. pakinat "Seuraelämää" ja "Vakava pakina vatsan vaiheilta". Useissa ompeluilloissa on saatu kuulla neiti Marjatta Pihkasen lausuntaesityksiä. Lautkankareen ompeluillassa piti herra A. Koskinen uskonnollisaiheisen puheen. Myöskin on luettu Marttaliiton terveysvuoden merkeissä toimittamia esitelmiä mm. tohtori Martti Paloheimon "Mitä menttaalihygienia on, mihin se pyrkii ja miten", tohtori Helmi Jaakkimaisen "Syöpä" ja tohtori Sakari Mustakallion "Keuhkosyöpä".
Ompeluilloissa ovat martat tehneet omia käsitöitään. Kahviraha on ollut vapaaehtoinen.
Maaliskuun ompeluillan yhteydessä myytiin tulojen hankkimiseksi johtokunnan jäsenten lahjoittamia töitä (enimmäkseen esiliinoja). Rahaa niistä kertyi 2205 mk.
Marttaliiton järjestämään kilpailuun talousveitsien hankkimiseksi yhdistys otti osaa. Piiriliitosta saamiemme mallien mukaan tilattiin vuoden lopulla 49 kpl erilaisia veitsiä.
Emäntälehden asiamiehenä yhdistyksessä on ollut Lyyli Ruohonen. Hän myi myöskin Emäntälehden Joulua 10 kpl ja Marttaliiton joulukortteja lähes 40 kpl.
Rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Yhdistyksen lainattava kahviastiasto on edelleen ollut Majankalmassa emäntä Irja Mäkelän hoidossa. Sitä on nyt kuluneena vuotena, asian tultua enempi tiedoksi, lainattu kohtalaisen runsaasti.
Pellavaloukku ja lihta ovat emäntä Esteri Marttilan huolena. Lainaus on ollut vähäistä, johtuen pellavan viljelyn ja kotona puhdistamisen vähenemisestä.
Kuten edellä esitetystä käy ilmi, on toiminta yhdistyksessämme jatkunut entiseen tapaan ja vakiintuneita muotoja noudattaen.
Nyt alkaessamme uutta toimivuotta, jonka Marttaliitto on ristinyt "virkistysvuodeksi" toivomme tästä työstä ja näistä yhteisistä marttatilaisuuksista virkistystä arkisten askareittemme lomaan.
Johtokunnan puolesta
Elin Uotila, puheenjohtaja
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1954
26.1.1954 ompeluilta Keskikylässä.
24.2.1954 ompeluilta Sukselan Vairisella.
30.3.1954 ompeluilta Episten Lehtimäessä.
13.4.1954 ompeluilta Majankalmalla. Konsulentti Paula Lastunen esitti pääsiäisruokien valmistusta. Lopuksi syötiin juhlaillallinen.
21.4.1954 ompeluilta Rännillä.
25.5.1954 ompeluilta Kruuvaisten Ketolassa.
29.6.1954 ompeluilta Pennaisten Pietilässä.
20.7.1954 ompeluilta Siililän Lautkankareella. Luettiin kirjasta "Lapsen kasvatuksen aakkoset" kohdat totteleminen ja lapsen kiukuttelu.
10.8.1954 ompeluilta Tammenojalla.
24.8.1954 ompeluilta Ali-Frostilla.
7.9.1954 ompeluilta Pihkasella.
5.10.1954 ompeluilta Järvisellä.
9.11.1954 ompeluilta Ruusuvirralla.
7.12.1954 ompeluilta Hörköllä.
Vuosikertomus 1954
Vuosi 1954 on mennyt mailleen ja on yritettävä koota jonkinlaista yhteenvetoa päättyneeltä vuodelta, jonka lopulla yhdistyksemme täytti 25 vuotta. Hiljaista on toiminta ollut. Työsuunnitelma on kyllä tullut toteutetuksi vähän runsaamminkin mitä vuosikokouksessa päätettiin. Ompeluiltoja on ollut säännöllisesti ja osanottajia niissä kohtalaisesti.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on nyt 117, joten vähennys edelliseltä vuodelta on 3 marttaa.
Johtokunnan jäsenet ovat puheenjohtaja em. Elin Uotila, varapuheenjohtaja emäntä Milja Hörkkö, rahastonhoitaja neiti Lyyli Ruohonen, sihteeri neiti Helvi Ali-Halla. Muina jäseninä emäntä Sisko Ränni, rouvat Tyyne Hakala, Toini Ruusuvirta ja Helmi Järvinen, joista kaksi viimeksi mainittua varajäseninä. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja herra Väinö Järvinen, varalla myymälänhoitaja neiti Tilda Säleikkö ja neiti Rauha Uotila.
Johtokunnan kokouksia on ollut 3, osanottajia yhteensä 23. Yleisiä kokouksia 1 ja osanottajia siinä 15 jäsentä.
Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat yhdistystämme edustamassa emännät Elin Uotila, Alma Mänkärlä ja neiti Alise Ruusuvirta.
Varsinais-Suomen Marttapiiriliittoa edusti Marttaliiton vuosikokouksessa Haminassa 3 pv. kesäk. Paimion Marttayhdistyksestä emäntä Elin Uotila.
Piiriliiton emäntäpäiville Paimion Maatalouskerhoneuvojaopistolle tehtyyn retkeen osallistui runsaasti marttoja.
Kemiön martat retkeilivät Paimiossa 15 pv. elokuuta. Ohjelma täällä alkoi jumalanpalveluksella kirkossa, sen jälkeen vieraat kävivät katsomassa uutta Vistan kansakoulua sekä Varsinais-Suomen Parantolaa ja Maatalouskerhoneuvojaopistoa. Pitäjämme marttayhdistykset järjestivät yhteisesti kahvitarjoilun Seurakuntatalolla.
Seuraavat kurssit ja havaintoesitykset on pidetty kuluneena vuotena.
Helmikuulla oli 2-päiväiset lampunvarjostinkurssit Sukselassa Vairisella. Opettajana oli kotitalousneuvoja Anna-Liisa Järventaus Piiriliitosta. Kurssilaisia oli 14. Osanottomaksu 25 mk päivältä. Ompeluillassa kurssien päätyttyä olivat varjostimet näytteillä. Opettaja Järventaus selosti varjostimien tekoa ja niihin käytettäviä aineita. Kurssit olivat hyvin hauskat ja hyödylliset.
Huhtikuun 13 p:nä oli Majankalmassa ompeluillan yhteydessä havaintoesitys pääsiäisruokien valmistuksesta. Sen piti kotitalousneuvoja Paula Lastunen. Lopuksi syötiin oikein juhlaillallinen. Osanottajia oli 15 henkeä.
Kesäkuun 29 pv. oli myöskin ompeluillassa Pennaisten Pietilässä neuvoja Paula Lastusen havaintoesitys jälkiruokavanukkaista. Havaintoesitystä oli seuraamassa 31 henkeä.
Syyskuun ompeluillassa Pihkasella neuvoja Paula Lastunen opetti kukkasipulien hyötämistä. Osanottajia oli 26. Tämän havaintoesityksen ansiosta on monessa yhdistyksemme kodissa joulun tienoissa ja vielä nytkin kukkineet tulppaanit.
Lokakuun ompeluillassa Järvisellä piti käsityönopettaja Marjatta Takala kaksi havaintoesitystä nim. nopeatekoiset lahjaesineet ja puvun somisteet.
Joulukuun ompeluilta vietettiin pikkujoulujuhlana Hörköllä. Hauskan ja vaihtelevan ohjelman oli järjestänyt emäntä Milja Hörkkö omien ja naapurien lasten avustamana. Ohjelma käsitti lausuntaa, laulua, leikkejä, vuoropuheluja, soittoa ym.
Maaliskuun ompeluiltaan oli rouva Alda Lehtimäki järjestänyt hauskan langankerimiskilpailun. Kerijöitä oli 6. Palkintona pieni lankaa kerivä nukke.
Ompeluiltoja on ollut vuoden aikana 14 ja yhteinen osanottajamäärä 322 eli keskimäärin yhtenä iltana 23 henkeä. Ompeluilloissa on entiseen tapaan käsitöiden ohella laulettu, luettu kierto- ym. kirjeet sekä tohtori Kaisa Lepon kirja "Lasten kasvatuksen aakkoset". Lisäksi on luettu kirjoituksia eri lehdistä mm. Kotiliedestä ja Pellervosta.
Äitienpäiväjuhlaan Sukselan koululla järjesti yhdistys kahvitarjoilun.
Lampunvarjostinkursseilla valmisti neuvoja Järventaus yhdistykselle arvottavaksi yhden varjostimen. Arpoja myytiin 50 kpl à 20 mk.
Marttaliiton ja nuorisoseuraväen yhteisiä "loistoyllätysarpoja" myytiin 300 kpl.
Myöskin piirin adresseja sai yhdistys myytäväksi ja on myynti aloitettu.
Emäntälehden asiamiehenä on edelleen ollut neiti Lyyli Ruohonen. Hän möi myöskin Emäntälehden joulunumeroa 10 kpl ja joulukortteja 12 kpl (viime vuodelta jääneitä).
Yhdistyksen rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Kahviastiasto on edelleen ollut emäntä Irja Mäkelän huolellisessa hoidossa ja lainaus on ollut vilkasta.
Pellavaloukkua ja lihtaa ei ole vuoden aikana lainattu.
Laajemmalti ei viime vuoden toiminnasta olekaan kertomista. Näin siis päätämme Paimion Marttayhdistyksen toiminnan 25-vuotistaipaleen. Kuinka monet kurssit, havaintoesitykset, retkeilyt, marttaillat, juhlat ym. niihin vuosiin sisältyykään, joten innostusta on riittänyt ja ilman sitä tällainen yhdistystoiminta olisikin lamassa.
Nyt aloittaessamme taas uutta toimintakautta ja suunnitellessamme sille työmuotoja koettakaamme jokainen koota kortemme kekoon, että tästä muodostuisi mahdollisimman menestyksellinen ja tuloksia tuottava kasvatusvuosi.
Johtokunnan puolesta
Elin Uotila, puheenjohtaja
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1955
25.1.1955 ompeluilta Keskikylässä.
18.2.1955 ompeluilta Sukselan Marttilassa. "Tyttärien kasvatus". Kyynel ja kokemus. Nahkatyönäyttely.
22.3.1955 ompeluilta Sukselan koulussa. Havaintoesitys juustoruuista.
26.4.1955 ompeluilta Siililän Silannolla.
31.5.1955 ompeluilta Sukselassa Sylvi Pihkasen luona.
14.6.1955 ompeluilta Uotilassa.
19.7.1955 ompeluilta Lehtimäessä.
16.8.1955 ompeluilta Puusalla.
6.9.1955 ompeluilta Pihkasella. Talousopettaja Sinikka Ylöstalo piti havaintoesityksen tuoresalaateista.
11.10.1955 ompeluilta Pennaisten Pietilässä.
25.10.1955 ompeluilta Rännillä.
15.11.1955 ompeluilta Hörköllä.
13.12.1955 ompeluilta Ketolassa.
Vuosikertomus 1955
Vuosi 1955 on siirtynyt menneisyyteen ja vuoden vaihde tuo yhdistystoiminnassa aina omat tehtävänsä uudestaan esille. On tehtävä tili- ja toimintakertomus päättyneeltä vuodelta ja suunnitelmat alkavaa vuotta varten. Toiminta yhdistyksessämme päättyneenäkin vuotena on rajoittunut etupäässä kurssien ja ompeluiltojen järjestämiseen.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä oli vuoden lopulla 114, joten vähennys edelliseltä vuodelta 3 marttaa.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Elin Uotila puheenjohtajana, emäntä Milja Hörkkö varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, neiti Helvi Ali-Halla sihteerinä. Muina jäseninä emäntä Sisko Ränni, rouvat Tyyne Hakala, Toini Ruusuvirta ja Helmi Järvinen. Kaksi viimeksi mainittua varajäseninä. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet koneenhoitaja Väinö Järvinen ja emäntä Orvokki Pihkanen, varalla maanviljelijä Erkki Hakala ja neiti Rauha Uotila.
Johtokunnan kokouksia on pidetty 6. Osanottajia yht. 41 eli 7 jäsentä keskimäärin kokousta kohti.
Yleisiä kokouksia 1, osanottajia 14 henkeä.
Paimion Marttayhdistystä edustamassa Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat neidit Lyyli Ruohonen, Rauha Uotila ja emäntä Helga Silanto.
Vaalipiirin kokouksessa oli edustajana emäntä Orvokki Pihkanen.
Piiriliiton neuvottelupäivillä Turussa olivat emäntä Elin Uotila ja neiti Lyyli Ruohonen.
Syyskuun 11 p:nä olivat martat kaikista Paimion kolmesta yhdistyksestä kutsuttu Kemiön marttojen vieraiksi. Osanottajia oli kaikkiaan 36, Paimion marttayhdistyksestä 6 marttaa.
Helmikuun 16-18 p:nä oli nahkatyökurssi Sukselan Marttilassa. Kurssilaisia oli 15. Opettajana oli konsulentti Paula Lastunen. Töitä valmistui noin 30. Kurssien päätyttyä ompeluillassa olivat työt asetetut näytteille.
Toukokuun 8 p:nä oli yhdistyksellä onnistunut kevätjuhla Sukselan koulussa. Ohjelmasta mainittakoon emäntä Elin Uotilan tervehdyspuhe. Kirsti Ketola esitti lausuntaa. Martoista kokoonpantu kuoro lauloi ja lapset esittivät runoa ja laulua sisältävän "Ohoh kultaista kotia" op. Ilma Jalon johdolla. Valaisevan esitelmän Minna Canthista piti op. Pekka Sissonen. Maria Jotunin lapsikuvauksen esitti Orvokki Pihkanen. Milja Hörkkö lausui Kantelettaresta säkeitä. Murrejutun esitti Lyyli Ruohonen. Lopuksi esitettiin pieni näytelmä "Mitä Retuperän martoille kuuluu". Yleisöä oli 70 henkeä.
Pikkujoulujuhlaa vietettiin joulukuun 13 p:nä Ketolassa. Väkeä oli 57 henkeä. Ohjelma aloitettiin yhteislaululla, jonka jälkeen emäntä Elin Uotila luki joulutervehdyksen martoille. Opettaja Ilma Jalon johtama kuoro martoista esiintyi useamman kerran. Lapset esittivät runoja ja vuoropuhelun. Emäntä Irja Mäkelä esitti luentaa ja neiti Lyyli Ruohonen murrejutun. Lopuksi jakoivat tontut joulupaketteja.
Ompeluiltoja on vuoden aikana ollut 13, osanottajia yht. 378 eli keskimäärin 29 henkeä iltaa kohti. Ompeluilloissa on entiseen tapaan laulettu, luettu kierto- ym. kirjeet sekä kirjoituksia erilaisista aikakausi- ym. lehdistä mm. Pellervosta pakinat "Onko tehty hyviä päätöksiä", "Niksejä ruuanvalmistuksessa", "Riepumatto", "Vähän ilosta ja kyynelistä", "Nauriit kuoppaan ja akat pirttiin", "Uutisleipä", Emäntälehdestä "Osaatko kasvattaa tyttäristäsi hyviä aviovaimoja", "Marttapuku" ym. Marttaliiton toimittamasta hartauskirjasta Pyhä liekki on luettu useita kappaleita sekä Minna Canthin Koottuja teoksia Kauppa-Lopo ym.
Maaliskuun 22 p:nä piti konsulentti Paula Lastunen Sukselan koulussa havaintoesityksen juustoruuista. Kuulijoita oli 28 henkeä.
Kesäkuun 14 pv. ompeluillassa Uotilassa esitti neuvoja Helvi Pyhäranta havainnollisesti perennaryhmän laittoa. Vielä nähtiin rainakuvia kodin ympäristön kaunistamiseksi. Esitystä seuraamassa oli 25 henkeä.
Kolmas havaintoesitys oli 6 p:nä syyskuuta Pihkasella tuoresalaateista. Sen piti talousopettaja Sinikka Ylistalo. Osanottajia oli 30 henkeä.
Rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Nahkatyökurssilla valmistettiin arvottavaksi käsityölaukku. Arpoja myytiin 99 kpl à 20 mk.
Kevätjuhlassa arvottiin emäntä Elin Uotilan lahjoittama hedelmäkori, josta oli tuloja 1980 mk.
Yhdistyksen lainattava kahvikalusto on edelleen ollut Majankalmassa emäntä Irja Mäkelän hoidossa. Lainaus on ollut vilkasta, joten vuokrasta on yhdistykselle tullut huomattava tuloerä.
Astioille hankittiin 3 laatikkoa pakkauksen helpottamiseksi. Loppuerä kahvilusikoista kaiverrettiin tänä vuonna.
Pellavaloukku ja lihta ovat olleet käyttämättöminä Riihilässä.
Emäntälehteä on tilattu 11 vuosikertaa. Asiamiehenä on ollut neiti Lyyli Ruohonen. Hän möi myöskin Emäntälehden joulunumeroa 10 kpl, samoin joulukortteja.
Piiriliiton adresseja on myyty 19 kpl.
Konsulentti Salme Toikolle annettuun lahjaan hänen erotessaan piiriliiton palveluksesta 1/3 yhdistys osallistui.
Onnitteluadresseja on lähetetty:
Vistan Marttayhdistyksen puheenjohtaja rva Lucia Mannerbergille 60-v. päivänä 21/1-55.
Liedon Yliskulman Marttayhdistyksen 20-v. juhlaan.
Emäntä Hanni Ali-Hallalle 75-vuotispäivänään 14/9-55.
Vaikka toiminta vuoden varrella tuntuukin hiljaiselta monta kertaa, tulee siitä yhteen koottuna sentään monenlaista. Ilolla on pantava merkille osanottajamäärän nousu marttailloissa suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin.
Nyt aloittaessamme uutta työvuotta on kai jokaisen yhteinen toivomus, että siitä tulisi mahdollisimman hyödyllinen voidaksemme tyytyväisin mielin sen aikanaan päättää.
Johtokunnan puolesta
Elin Uotila, puheenjohtaja
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1956
24.1.1956 ompeluilta ja vuosikokous Majankalmassa.
14.2.1956 ompeluilta Tomerolla.
27.3.1956 ompeluilta Ali-Frostilla.
17.4.1956 ompeluilta Uotilassa.
22.5.1956 ompeluilta emäntä Esteri Marttilan luona Vistalla.
26.6.1956 ompeluilta Järvisellä.
25.7.1956 ompeluilta Lehtimäessä.
15.8.1956 ompeluilta Ruusuvirralla.
18.9.1956 ompeluilta Sukselan Marttilassa.
16.10.1956 ompeluilta Pennaisten Pietilässä.
20.11.1956 ompeluilta Milja Hörkön luona.
4.12.1956 pikkujoulu ja ompeluilta Pihkasella.
Vuosikertomus 1956
Vuoden vaihteen ollessa taas käsillä luomme katsauksen jo päättyneeseen vuoteen 1956. Viime vuosikokouksessa hyväksytty toimintasuunnitelma on toteutettu. Ompeluillat olleet säännöllisesti kerran kuukaudessa ja osanottajia niissä väliin hyvinkin runsaasti.
Myöskin pidetyt kurssit saivat hyvän vastaanoton, koska kurssilaisia ilmaantui yli odotusten.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on 113, joten vähennys edelliseltä vuodelta on 1 jäsen.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Elin Uotila puheenjohtajana, emäntä Milja Hörkkö varapuheenjohtajana, nti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, nti Helvi Ali-Halla sihteerinä. Muina jäseninä rva Tyyne Hakala, emäntä Sisko Ränni, rvat Toini Ruusuvirta ja Helmi Järvinen, joista kaksi viimeksi mainittua varajäseninä. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet koneenhoitaja Väinö Järvinen ja emäntä Orvokki Pihkanen, varalla maanviljelijä Erkki Hakala ja neiti Rauha Uotila.
Johtokunnan kokouksia on vuoden aikana ollut 4, osanottajia niissä yht. 27 eli keskim. 7 jäsentä kokousta kohti.
Yleisiä kokouksia 1 ja osanottajia siinä 23 henkeä.
Edustajina Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat emännät Sirkka Kajanoja, Sisko Ränni ja Martta Ali-Halla.
Sirkka Kajanoja |
Piiriliiton neuvottelupäivillä Turussa oli neiti Lyyli Ruohonen.
Turussa olleen Marttaliiton vuosikokouksen yhteydessä järjestettyyn retkeilyyn osallistui 3 marttaa.
Liedossa pidettyihin piiriliiton emäntäpäiviin otti osaa 4 marttaa.
Maaliskuun 20 p:nä alkoivat 7 pv. kestävät pukuompelukurssit Ali-Frostilla. Neuvojana oli käsityönopettaja Marjatta Takala. Kurssilaisia oli 15. Tulijoita olisi kyllä ollut enempikin, mutta ei opetuksen takia voitu ottaa enempää kursseille. Töitä valmistui 42 kpl.
27 p:nä maaliskuuta oli ompeluilta samassa paikassa, jolloin kurssilaiset esittelivät valmistamiaan pukuja opettajan selostaessa niitä ja niiden valmistusta. Neiti Maija Korhonen esitti kirjoittamansa kronikan kursseista ja kurssilaisista. Emäntä Sirkka Kajanoja selosti vaiherikkaan edustajien matkan piiriliiton vuosikokoukseen (joka sattui yleislakon aikana) ja ohjelman sieltä. Neiti Liisi Lauri lausui kaksi runoa. Yleisöä oli 42 henkeä.
Huhtikuun 17 p:nä puutarhaopettaja Helvi Pyhäranta piti havaintoesityksen Uotilassa vanhojen omenapuiden hoidosta. Rainakuvin selostettiin myös nuorten puiden hoitoa ja leikkausta, puutarhatyövälineitä ym. Havaintoesitystä oli seuraamassa 31 henkeä.
Kolmas havaintoesitys oli 15 p:nä elok. Ruusuvirralla kodin liinavaatteista. Sen piti opettaja Marjatta Takala. Kuulijoita oli 26.
Syyskuun 18 p:nä ompeluillassa Sukselan Marttilassa piti talousopettaja Ritva Salmela havaintoesityksen leivän tähteiden käytöstä. Osanottajia oli 24.
Ompeluiltoja on pidetty 12 ja on niissä ollut osanottajia yht. 378 eli keskimäärin iltaa kohti 32 henkeä. Näissä illoissa on entiseen tapaan käsitöiden ja seurustelun lomassa laulettu, luettu yhdistykselle lähetetyt kierto- ym. kirjeet, sekä kirjoituksia mm. Pellervosta "Kiitollinen mieli", Metsälehdestä pakina "Vuotaako hellan kohta". Emäntälehdestä kirjoitukset "Perheenemäntä viihdytkö omassa kodissasi" ja "Kiitos", Aino Harjun kirjoitukset "Suurin huvi huonekasveista" ja "Huonekasvien hoito-ohjeita". Kotiliedestä "Kaksi ystävää". Yhteishyvästä pakina "Kovia aikoja". Marttaliiton julkaisemasta lehtisestä "Kevään ruokapulmia". Muidenkin iloksi -nimisestä kirjasta luku "Naimiskauppa" sekä kirjasta Hyvän käytöksen opas luettiin kappaleita alusta. Saimmepa eräässä ompeluillassa olla pienen Ossi Eino Samulin ristiäisissäkin mukana. Samassa tilaisuudessa rovasti Johannes Kantele selosti Rotaryklubin tarkoitusta ja sen toimintaa Paimiossa, mikä oli hyvin mielenkiintoista kuultavaa. Monesti ovat ompeluiltojemme ohjelmaa rikastuttaneet opettaja Ilma Jalon johtamat kuorolauluesitykset.
Joulukuun ompeluiltaa vietettiin Pihkasella pikkujoulujuhlana. Ohjelmassa oli aluksi yhteislaulua, runo Kaija Virtanen, luentaa Laura Vairinen, kuorolaulua opettaja Ilma Jalon johtamana, runo Milja Hörkkö, "Laitilan vaarin pakina" Lyyli Ruohonen, lasten tonttuleikkejä opettaja Jalon johdolla. Pikkutyttöjen Irmeli Lehtimäen ja Maritta Hörkön yksinlauluesitykset ym. Lopuksi vieraili joulupukki runsaine antimineen. 76 henkeä.
Rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Yhdistyksen kahviastiasto on Majankalmassa. Sen hoidosta ja lainaamisesta huolehtii emäntä Irja Mäkelä. Pellavaloukku ja lihta ovat myös samassa paikassa.
Vuoden alkupuolella myytiin Tammiarpoja 500 kpl. Yhdistys sai myynnistä palkinnoksi 1/2 tus. hopeisia kahvilusikoita.
Vaalitilaisuuksissa järjestetyn tavanmukaisen keräyksen tuberkuloosityön hyväksi yhdistyksemme martat suorittivat Sukselan vaalipiirin osalta. Keräyspalkkio 10% lahjoitettiin edellä mainittuun tarkoitukseen.
Emäntä Irja Mäkelä lahjoitti kahviastiaston täydennystä rikkoutuneitten sijaan 3348 mk arvosta.
Neiti Lyyli Ruohonen lahjoitti yhdistykselle 8 kpl Marttojen laulukirjaa.
Yhdistyksen entistä monivuotista rahastonhoitajaa emäntä Esteri Marttilaa hänen 60-v. päivänään 11/5-56 yhdistys onnitteli kukkalaitteella ja adressilla.
Emäntälehden asiamiehenä on ollut neiti Lyyli Ruohonen. Tilausten luku on 14 vuosikertaa. Emäntälehden Joulua myytiin 5 kpl. Piiriliiton onnittelu- ja suruadresseja 14 kpl.
Tällainen suurin piirtein on Paimion Marttayhdistyksen toiminta ollut päättyneenä vuotena. Nyt alkaneena toimintakautena toivomme työmme jatkuvan edelleen menestyksellisesti, omaksi rakentumiseksemme ja yhdistyksemme tarkoitusperien toteuttamiseksi.
Johtokunnan puolesta
Elin Uotila, puheenjohtaja
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1957
22.1.1957 ompeluilta ja vuosikokous Lautkankareella.
26.2.1957 ompeluilta E. Uotilan luona.
18.3.1957 ompeluilta Rännillä.
16.4.1957 ompeluilta Tammenojalla.
7.5.1957 ompeluilta Ketolassa.
4.6.1957 ompeluilta Ruusuvirralla.
23.7.1957 ompeluilta Lehtimäessä.
27.8.1957 ompeluilta opettaja Ilma Jalon luona.
17.9.1957 ompeluilta Järvisellä.
29.10.1957 ompeluilta Vairisella.
19.11.1957 ompeluilta Ali-Hallalla.
10.12.1957 marttailta ja pikkujoulu Pennaisten Pietilässä.
Vuosikertomus 1957
Vuosi 1957 on päättynyt. Tämä 28. yhdistyksemme toiminnassa oli suurin piirtein edellisten kaltainen. Rakennusvuoden ohjelman puitteissa suoritettiin alkupuolella vuotta kaikissa maamme marttayhdistyksissä keräys Marttaliitolle ja sen näkyvänä tuloksena kohoaa pääkaupungissa nyt Marttatalo, lähiaikoina valmiina vastaanottamaan suojiinsa toimistot ym.
Yhdistyksemme osalta jäi toimintasuunnitelmaan otettu maaliskuulle aiottu ompelukurssi pitämättä opettajan puutteesta syksyksi. Viime kesän ja syksyn vaikeat sääsuhteet kuitenkin viivästyttivät korjuutöitä niin myöhäiseen, että kurssien pitämiseen ei syksylläkään ollut tilaisuutta. Muuten on työsuunnitelma tullut toteutetuksi.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on 108. Vähennys edelliseltä vuodelta 5 marttaa.
Johtokuntaan ovat kuuluneet puheenjohtajana emäntä Elin Uotila, varapuh.joht. emäntä Milja Hörkkö, rahastonhoitajana neiti Lyyli Ruohonen, sihteerinä neiti Helvi Ali-Halla. Muina jäseninä emännät Tyyne Hakala, Sisko Ränni, Toini Ruusuvirta ja Helmi Järvinen, joista viimeiset kaksi varajäseninä. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet koneenhoitaja Väinö Järvinen ja emäntä Orvokki Pihkanen, varalla maanvilj. Erkki Hakala ja neiti Rauha Uotila.
Johtokunnan kokouksia on vuoden aikana ollut 8, osanottajia yht. 57 eli keskimäärin 7 jäsentä kokousta kohti. Yleisiä kokouksia on ollut 1, osanottajia 23.
Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa oli edustajina yhdistyksestämme neiti Lyyli Ruohonen, emännät Helmi Ranki ja Milja Hörkkö.
Piiriliiton järjestämillä neuvottelupäivillä Turussa oli neiti Helvi Ali-Halla.
Paimion raittiuslautakunnan järjestämässä neuvottelutilaisuudessa Vistan koululla olivat edustajina emännät Toini Ruusuvirta, Sisko Ränni ja Alda Lehtimäki.
Iivari Lähteenmäen sähköliike järjesti talouskojeiden esittelytilaisuuden, johon pitäjän naisjärjestöt oli kirjeitse kutsuttu. Tilaisuuteen oli saapunut 33 marttaa.
Huhtikuun 26 p:nä oli 1-päiväinen niinityökurssi Tammenojalla. Osanottajia oli 13. Opettajana oli neuvoja Helvi Pyhäranta.
Havaintoesityksiä on ollut 5.
Toukokuun 7 p:nä ompeluillassa Ketolassa oli havaintoesitys "Kukkaikkunamme kautta vuoden". Sen piti rouva Thekla Hellemaa. Kuulijoita oli 36.
4 p:nä kesäkuuta piti talousopettaja Sinikka Ylöstalo havaintoesityksen, rainakuvin valaistuna, aiheena rasvan liiallisen käytön haitat terveydelle. Osanottajia oli 27.
Elokuun 27 pv. ompeluillassa opettaja Jalon luona talousopettaja Sinikka Ylöstalon havaintoesitys marjat ja hedelmät jälkiruokina kautta vuoden. Opetusta saamassa ja maistiaisilla oli 28 henkeä.
Syyskuun 17 p:nä oli havaintoesitys Järvisellä aiheena "Kasviksista kauneutta, vihanneksista vireyttä", sen piti talousopettaja Sinikka Ylöstalo. Osanottajia oli 18.
Marraskuun ompeluillassa Ali-Hallalla oli havaintoesitys (Turun Saippua Oy:stä) pyykinpesusta ja pesuaineista. Sen piti maisteri Elli Laaksonen. Esitystä oli seuraamassa 31 henkeä.
Ompeluiltoja on vuoden aikana ollut 12, osanottajia yhteensä 319 eli keskimäärin 27 iltaa kohti.
Marttailloissa on laulun ja seurustelun lomassa luettu kierto- ym. kirjeet. Vielä on luettu "Hyvän käytöksen oppaasta" kappaleita sekä Erkki Saarvan kirjasta "Muinassi Uudenkaupunki murttel", Frans Sillanpään kirjasta "Poika eli elämäänsä". Maisteri Inkeri Miettisen kirjoitus "Kodin hengestä", "Mahtajat maan rakohon", muistokirjoitus Jean Sibeliuksesta (nimimerk. Tähtäin Yhteishyvässä).
Joulukuun ompeluiltaa vietettiin pikkujoulujuhlana Pennaisten Pietilässä varsin vaihtelevalla ja monipuolisella jouluaiheisella ohjelmalla. Väkeä oli noin 40 henkeä.
Lokakuun 13 p:nä järjestettiin Kivi-juhla Sukselan koululla. Ohjelmasta mainittakoon yhteislaulua, runo, Kiven ajatelmia, kuorolaulua, esitelmä Aleks. Kivestä (Lyyli Ruohonen), runo, tietokilpailu, luentaa ym. Lopuksi rainaesitys Seitsemästä veljestä selostuksineen. Juhlaan oli vapaa pääsy. Yleisöä oli noin 50 henkeä.
Lauluharjoituksia on pidetty ajoittain opettaja Ilma Jalon johdolla.
Piiriliiton vuosikokouksen yhteyteen järjestettyyn kilpailuun "Pumpulipuku juhlaan ja arkeen" otti osaa rouva Toini Ruusuvirta saaden 4. palkinnon sarjassaan.
Rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Yhdistyksen kalustonhoitajana on emäntä Irja Mäkelä.
Piiriliittoa avustettiin myymällä 100 kpl arpoja à 50 mk.
Piiriliiton keräykseen toimistohuoneuston hankkimiseksi lahjoitettiin 1000 mk.
Marttaliiton Marttatalorahastoon kerättiin 7300 mk.
Kuusamolaiselle emäntä Eila Liikkasen perheelle kerättiin lasten vaatteita ja lähetettiin huhtikuun alussa 29 kg painava paketti rautateitse.
Emäntälehteä on tilattu 17 vsk. Asiamiehenä on ollut neiti Lyyli Ruohonen. Emäntälehden Joulua myytiin 5 kpl.
Piiriliiton onnittelu- ja suruadresseja myytiin 3 kpl.
Johtokunnan jäsenistä Lyyli Ruohosen ja Helmi Järvisen täyttäessä 50 v. jätettiin heille yhdistyksen onnittelut.
Neiti Lyyli Ruohonen lahjoitti yhdistykselle myytäväksi 3 kpl pellavaisia pöytäliinoja yht. 4100 mk.
Kuten edellä esitetystä käy ilmi, on sitä vuoden varrella saatu neuvoja ja opetuksia monessa asiassa.
Näin uuden toimintakauden taas alkaessa emmekö me kaikki martat voisi ottaa yhdistyksemme asioita yhteiseksi huoleksi, että ne eivät jäisi vain muutamien harvojen harteille. Onhan vastuu jaettuna paljon vähäisempi ja tuloksetkin näkyvämmät ja paremmin yhteisiä.
Johtokunnan puolesta
Elin Uotila, puh.joht.
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1958
21.1.1958 marttailta ja vuosikokous Sukselan koululla. Tässä tilaisuudessa piiriliiton toiminnanjohtaja maisteri Eva-Maija Lyy ojensi Marttaliiton pienen kultaisen ansiomerkin Paimion Marttayhdistyksen puheenjohtajalle Elin Uotilalle.
11.2.1958 marttailta Pihkasella.
4.3.1958 marttailta Kajanojalla.
25.3.1958 ompeluilta Ojanperässä.
15.4.1958 ompeluilta Rännillä.
6.5.1958 ompeluilta Majankalmassa.
27.5.1958 ompeluilta Kuotisella.
17.6.1958 ompeluilta Korkeakylässä.
3.7.1958 ompeluilta Hörköllä.
29.7.1958 ompeluilta Lehtimäessä.
12.8.1858 ompeluilta Tammenojalla.
2.9.1958 ompeluilta Sylvi Pihkasen luona.
23.9.1958 ompeluilta Lautkankareella.
21.10.1958 ompeluilta Pietilässä.
4.11.1958 ompeluilta Ali-Hallalla.
4.12.1958 pikkujoulu Marttilassa.
Vuosikertomus 1958
Vuosi on taas kulunut edellisestä vuosikokouksesta. Tänä 29:nä olemassa olon vuotenaan on toiminta yhdistyksessämme jatkunut entiseen tapaan.
Ravitsemusvuoden merkeissä on useamman havaintoesityksen aiheena ollut ruuan valmistus, tarjolle pano ym. ravitsemukseen liittyvät seikat.
Toimintasuunnitelma on tullut toteutetuksi ja ompeluseuratoiminta ollut vähän vilkkaampaakin kuin edellisinä vuosina.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on 110 joten jäsenmäärä on lisääntynyt 2 edellisestä vuodesta.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Elin Uotila puheenjohtajana, emäntä Milja Hörkkö varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, neiti Helvi Ali-Halla sihteerinä. Muina jäseninä emännät Sisko Ränni, Tyyne Hakala, Toini Ruusuvirta ja Helmi Järvinen, joista kaksi viimeistä varajäseninä. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja koneenhoitaja Väinö Järvinen, varalla maanvilj. Erkki Hakala ja neiti Rauha Uotila.
Johtokunnan kokouksia on ollut 4 ja osanottajia 27. Yleisiä kokouksia 1 ja osanottajia 26 henkeä.
Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat edustajina emännät Alma Pietilä, Saara Ruohonen ja Sylvi Pihkanen.
Piiriliiton Martanpäiville Kustaviin tehtyyn retkeen osallistui 4 marttaa.
Kursseja ja havaintoesityksiä on vuoden aikana ollut seuraavasti:
Helmikuun 3-8 p:nä oli pukuompelukurssi Pihkasella. Opettajana oli käsityönopettaja Marjatta Takala. Kurssilaisia oli 14 ja töitä valmistui 26 kpl.
Kurssien jälkeen ompeluillassa kurssilaiset esittelivät valmistamiaan vaatekappaleita ja suorittivat ohjelmaa mm. rva Marjatta Lemström kaksi runoa, neiti Lyyli Ruohonen kaksi murrejuttua ja nti Anja Rautarinta kirjoittamansa kronikan.
Toukokuun 5 p:nä oli ompeluillan yhteydessä Majankalmassa havaintoesitys erilaisista voileivistä. Sen piti talousopettaja Sinikka Ylöstalo. Havaintoesitystä oli seuraamassa 36 henkeä.
Toinen pv. syysk. oli Sukselan Pihkasella talousopettaja Ylöstalon havaintoesitys keittiön työvälineistä. Osanottajia oli 26 marttaa.
Kolmas havaintoesitys pidettiin Pennaisten Pietilässä 2 p:nä lokak. pakasteista. Sen samoin kuin edellisetkin piti talousop. Sinikka Ylöstalo ja esitystä oli seuraamassa 33 henkeä.
Joulukuun 4 p:nä pidettiin olkityökurssi Sukselan Marttilassa. Siellä valmistettiin joulukoristeita. Osanottajia oli 7 henkeä. Opettajana neuvoja Helvi Pyhäranta. Illalla oli samassa paikassa pikkujoulujuhla runsaalla ohjelmalla, josta mainittakoon pikkutyttöjen Irmeli Lehtimäen yksinlaulut, Maritta Hörkön ja Hannele Kaiturin kaksinlaulut, lausuntaa, luentaa sekä vuoropuhelu ym.
Marttailtoja on vuoden aikana ollut 16 ja osanottajia niissä yht. 463 eli 29 henkeä iltaa kohti. Ompeluilloissa on entiseen tapaan laulun ja käsitöiden ohella luettu kierto- ym. kirjeet sekä osia Frans Sillanpään kirjasta "Poika eli elämäänsä", Erkki Saarvan "Muinassi Uudenkaupunki murttell" ja kirjasta "Pyhä liekki" kappaleita. Lisäksi on luettu kirjoituksia mm. Emäntälehdistä, Pellervosta, Metsälehdistä, Kotimaasta ym. Jokaiseen ompeluiltaan on koetettu järjestää jotain ohjelmaa. Olipa yhtenä iltana rainaesityskin. Saimme nähdä oman pitäjämme näkymät vähän joka kulmalta ja lisäksi toisen rainan Amerikan koneellistetusta maataloudesta pankinjohtaja Pekka Kajanojan esittäminä.
Pekka Kajanoja |
Yhdistyksen rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Kalustonhoitajana on ollut emäntä Irja Mäkelä ja on astioiden lainauksesta ollut yhdistykselle huomattava tuloerä.
Vuoden alussa myytiin 300 kpl Marttaliiton arpoja à 100 mk. Tilityskilpailun perusteella toimitetussa arvonnassa yhdistys sai 1000 mk palkinnon ja lisäksi lahjoitti Suurarpa ry 2 paria veitsiä ja haarukoita, jotka arvottiin. Niistä oli tuloja 2970 mk.
Piiriliiton kekrimyyjäisiin kerättiin ruokatarpeita ja omenoita yht. noin 3000 mk arvosta.
Emäntälehden asiamiehenä on ollut neiti Lyyli Ruohonen ja oli tilaus n. 15 vsk. Emäntälehden joulunumeroa myytiin 5 kpl.
Piiriliiton adresseja on edelleen ollut myytävänä ja on vuoden aikana myyty 7 kpl.
Keväällä 25 v. täyttänyttä Vistan Marttayhdistystä onniteltiin adressilla.
Viime vuosikokouksen yhteydessä luovutettiin yhdistyksen puheenjohtajalle emäntä Elin Uotilalle pieni kultainen ansiomerkki tunnustukseksi uskollisuudesta marttatyössä. Hän oli silloin 21 v. yhtäjaksoisesti ollut Paimion Marttayhdistyksen johtokunnassa milloin puheenjohtajan, varapuheenjohtajan tai sihteerin ominaisuudessa. Merkin luovutti toiminnanjohtaja Eeva-Maija Lyy.
Enempää ei Paimion Marttayhdistyksen toiminnasta viime vuodelta olekaan kertomista. Suunnitellessamme nyt toimintaohjelmaa alkaneelle vuodelle toivokaamme, että työmme jatkuisi menestyksellisesti ja löytäisimme tästä toiminnasta vaihtelua ja virkistystä arkitöittemme lomassa voidaksemme tyytyväisin mielin päättää tämän edessä olevan viimeisen jakson 30-vuotistaipaleella.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1959
27.1.1959 ompeluilta ja vuosikokous Keskikylässä. Puheenjohtaja Elin Uotilan avaussanojen jälkeen tal.op. Aune Laitinen toimi vuosikokouksen puheenjohtajana ja piti sen jälkeen esitelmän vitamiineista.
10.2.1959 ompeluilta Kajanojalla.
5.3.1959 ompeluilta Rännillä. Esiliina- ja työtakkikurssin töiden esittely. Luettiin kirjoitus vaatteidemme hoidosta ja tuuletuksesta. Lausuttiin runo Kantelettaresta.
31.3.1959 ompeluilta Ketolassa.
21.4.1959 ompeluilta Silannolla.
12.5.1959 ompeluilta Ruohosella. Turun kaup. ent. puutarhuri, hortonomi Aarno Hellemaa piti havaintoesityksen mustaherukasta ja antoi paljon hyödyllisiä neuvoja puutarha-alalta.
3.6.1959 ompeluilta Pihkasella. Havaintoesitys: Hoidettu koti.
4.8.1959 ompeluilta Järvisellä.
8.9.1959 ompeluilta Marttilassa. Havaintoesitys.
22.9.1959 ompeluilta Sukselan koululla rva Kaiturilla.
20.10.1959 ompeluilta Vistalla Airi Heikosen luona. Havaintoesitys: Alumiinipaperin avulla valmistettuja ruokia.
6.11.1959 ompeluilta Ali-Frostilla.
24.11.1959 ompeluilta Lautkankareella. Käsityönop. Marjatta Takala piti havaintoesityksen aiheesta: Kangas- ja verkkokassit. Lausuntaa ym.
Vuosikertomus 1959
Olemme taas joutuneet siihen ajankohtaan, jolloin yhdistyksissä on luotava silmäys entiseen, menneeseen vuoteen ja laadittava suunnitelmia alkaneelle. Päättyneenä vuotena tuli marttayhdistysten perustamisesta kuluneeksi 60 vuotta.
Paimion Marttayhdistys saavutti lopulla vuotta myöskin 30 vuoden iän.
Siihen aikaan mahtuu maamme ja kansamme osalta historiaa, vaikka pidemmällekin ajanjaksolle. Historian kulkua todistavat myöskin marttayhdistysten kurssiohjelmat eri aikoina, on vanhasta uutta -kursseja, tallukaskursseja, puukenkäkursseja, kangaskäsine- ja sukankorjuukursseja, värjäys- ja kehruukursseja puhumattakaan lukuisista pula-ajan ruokakursseista ja havaintoesityksistä.
Valoisammista ajoista taas kertovat monet kudonta-, ompelu-, ruuanlaitto-, voileipä- ym. kurssit.
Kulunut vuosi oli nimetty perinteiden vuodeksi. Niin on toiminta yhdistyksessämmekin ollut entisenlaista ompeluseura- ja kurssitoimintaa. Työsuunnitelmaa on mahdollisuuksien mukaan yritetty toteuttaa.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on 112, joten lisäys edelliseltä vuodelta 2 marttaa.
Johtokunnan kokoonpano on ollut seuraava: emäntä Elin Uotila puheenjohtaja, emäntä Milja Hörkkö varapuheenjohtaja, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitaja, neiti Helvi Ali-Halla sihteeri sekä muina jäseninä emännät Sisko Ränni, Tyyne Hakala, Toini Ruusuvirta ja Helmi Järvinen, näistä kaksi viimeksi mainittua varalla. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja herra Väinö Järvinen vakinaisina. Varalla maanvilj. Erkki Hakala ja neiti Rauha Uotila.
Johtokunnan kokouksia on ollut 5, osanottajia yht 35 eli keskimäärin 7 kokousta kohti.
Yleisiä kokouksia 1, osanottajia 24 marttaa.
Piiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat edustajina emännät Saima Heikkilä, Aune Suominen ja neiti Helvi Ali-Halla.
Aune Suominen |
Piiriliiton neuvottelupäivillä Turussa olivat neiti Lyyli Ruohonen ja neiti Helvi Ali-Halla.
Kursseja on yhdistyksellä ollut kahdet.
Maaliskuun 3-5 pv. olivat esiliina- ja työtakkikurssit Rukkijoella käsityönop. Marjatta Takalan johdolla. Osanottajia oli 10. Töitä valmistui 31 kpl. Ompeluillassa Rännillä kurssilaiset esittelivät valmistamiaan vaatekappaleita.
Rottinkikurssi oli talvella iltakurssina Sukselan koululla opettaja Ilma Jalon johdolla. Osanottajia oli 15. Kurssi kesti 12 tuntia. Töitä valmistui noin 30 kpl.
Havaintoesityksiä on ollut viisi.
Ensimmäinen oli toukokuun 12 pv. Ruohosella mustaherukasta. Esityksen piti Turun ent. kaupunginpuutarhuri hortonomi Aarno Hellemaa. Samalla hän antoi muitakin hyödyllisiä neuvoja puutarha-alalta. Osanottajia oli 17 henkeä.
Kesäkuun 3 p:nä ompeluillassa Pihkasella oli raina "Hoidettu koti" Sinikka Ylöstalon selostamana. Esitystä oli seuraamassa 27 henkeä.
"Ruuan saaminen taloudelliseksi ja terveelliseksi" oli talousop. Sinikka Ylöstalon esityksen aiheena ompeluillassa Marttilassa syyskuun 8 pv. Puhuttua selvennettiin rainaesityksin. Esitystä oli seuraamassa 34 henkeä.
Lokakuun 20 p:nä oli Heikosella (Vistalla) myöskin talousop. Ylöstalon havaintoesitys "Alumiinipaperin avulla valmistettuja ruokia", jota hyvin mielenkiinnolla seurattiin ja uteliaina maisteltiin. Osanottajia oli 37 henkeä.
Viimeinen havaintoesitys "Kangas- ja verkkokassit" oli Lautkankareella marraskuun 24 p:nä. Esityksen piti käsityönop. Marjatta Takala ja kuulijoita oli 24 henkeä.
Marttailtoja on vuoden aikana ollut 13 ja osanottajia niissä yht. 356 eli 27 henkeä iltaa kohti.
Jokaiseen ompeluiltaan on koetettu saada jotain ohjelmaa kuten luenta eri aikakaus- ja sanomalehdistä runoja ym. Myöskin yhdistykselle saapuneet kierto- ym. kirjeet on luettu ompeluilloissa. Tammikuun marttaillassa talousop. neiti Aune Laitinen esitelmöi vitamiineista.
Syyskuun ompeluillassa op. Kaituri esitti rainakuvia kirjasta Varsinais-suomalaiset ja pohjalaiset veistelevät.
Sukselan koululla vietettyyn äitienpäiväjuhlaan martat järjestivät tarjoilun. Vieraita oli 40-50 henkeä.
Yhdistyksen varat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Kalustonhoitajana on edelleen ollut emäntä Irja Mäkelä ja on kahviastiaston lainaus ollut vilkasta.
Marttatyön 60 juhlavuoden merkeissä yhdistys lahjoitti Marttaliitolle 10 mk jäsentä kohti eli yht. 1100 mk.
Piiriliiton toimesta Turun Konserttisaliin järjestettyihin kekrimyyjäisiin kerättiin ruokatarpeita.
Piiriliiton palveluksesta eronneelle neuvoja Helvi Pyhärannalle annettuun lahjaan yhdistys osallistui 500 mk summalla.
Kunnallisneuvoksetar Helmi Kajanojaa onniteltiin 60-v. päivänään 12/12 adressilla.
Monivuotiselle tilintarkastajalle em. Orvokki Pihkaselle vietiin hänen 50-v. päivänään onnittelut ja kukkaset.
Samoin uskollisesti ja vaivojaan säästämättä leiviskänsä hoitaneelle yhdistyksen kalustonhoitajalle emäntä Irja Mäkelälle 50-v. päivänään 28/12 onnittelut ja lahja.
Emäntälehden tilaukset on hoitanut neiti Lyyli Ruohonen. Tilaus oli 13 vsk. Emäntälehden Joulua myytiin 5 kpl.
Piiriliiton adresseja on edelleen myytävänä.
Tässä ovatkin esiteltynä pääpiirteet yhdistyksemme toiminnasta päättyneenä "Perinteiden vuotena".
Nyt aloittaessamme uutta "Harkinnan vuoden" työohjelmaa toivoen, että viisaasti harkiten osaisimme hoitaa yhdistyksemme asioita alkaneen uuden kymmenluvun ensimmäisellä jaksolla.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla
Katso 1950-luvusta myös Marttaperinne-sivustolta.
1960-luku
1960
26.1.1960 ompeluilta ja vuosikokous Majankalmassa.
16.2.1960 ompeluilta Sukselan koululla, emäntänä Lyyli Ruohonen.
1.3.1960 ompeluilta Penttilässä.
22.3.1960 ompeluilta Riihilässä. Selostettiin Piiriliiton vuosikokousta. Luettiin kirjoitus "Henkinen tuuletus". Luettiin Selma Lagerlöfin Gösta Berlingin tarua.
12.4.1960 ompeluilta Kajanojalla. Puutarhanopettaja Eeva Nurmi piti havaintoesityksen.
3.5.1960 ompeluilta Pennaisten Ruohosella. Oy Neoviuksen edustajat esittelivät uutta ompelu- ja kutomakonetta.
12.5.1960 luovutettiin vihkiryijy Paimion kirkossa.
24.5.1960 ompeluilta Pietilässä.
14.6.1960 ompeluilta Järvisellä.
5.7.1960 ompeluilta Lehtimäessä.
26.7.1960 ompeluilta Hörköllä. Luettiin kirjasta "Oma kotimme" Armi Hosian kirjoitus.
23.8.1960 ompeluilta Majankalmassa.
25.10.1960 ompeluilta Uotilassa.
8.11.1960 ompeluilta Siililän Tuomolassa.
22.11.1960 ompeluilta Ali-Hallalla.
Vuosikertomus 1960
Vuosi on taas luiskahtanut käsistämme. Vastahan laadimme toimintasuunnitelmia päättyneelle vuodelle ja taas ovat samat tehtävät edessämme.
Marttojen toiminnassa oli vuosi 1960 nimetty "Harkinnan vuodeksi". Niin yhdistyksessämme mekin harkittiin moneen kertaan käyttääkö säästövaroja kahviastiaston lisäämiseksi. Astiaston osoittautuessa liian pieneksi moniin tilaisuuksiin. Harkitsimmeko taloudellisesti, sen osoittaa aika ja tuleva käytäntö.
Muuten on toiminta jatkunut yhdistyksessämme entiseen tapaan.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä oli vuoden alussa 112 ja nyt loppuun mennessä vähentynyt 2:lla.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Elin Uotila puheenjohtajana, emäntä Milja Hörkkö varapuheenjohtajana, rahastonhoitajana Lyyli Ruohonen, sihteerinä Helvi Ali-Halla. Muina jäseninä Sisko Ränni, Tyyne Hakala, Toini Ruusuvirta ja Helmi Järvinen. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet koneenhoitaja herra Väinö Järvinen ja emäntä Orvokki Pihkanen, varalla maanvilj. Erkki Hakala ja neiti Rauha Uotila.
Johtokunta on kokoontunut 4 kertaa. Osanottajia yht. 30 eli noin 7 kokousta kohti. Yleisiä kokouksia 1 ja osanottajia siellä 28 marttaa.
Edustajana Marttaliiton vuosikokouksessa Helsingissä oli emäntä Elin Uotila. Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat edustajina emännät Saara Tikka, Aune Kaila ja Liisi Yli-Halla.
Aune Kaila |
Liisi Yli-Halla |
Piiriliiton neuvontapäiville osallistui neiti Lyyli Ruohonen.
Emäntäpäivillä Kyrössä oli 2 marttaa.
Vuoden toimintasuunnitelmiin kuului yhdet kurssit ja havaintoesityksiä seuraavasti:
Helmikuun 15-16 p:nä olivat hattukurssit Kailassa käsityönopettaja Marjatta Takalan johdolla. Kurssilaisia oli 6. Hattuja ja laukkuja valmistui noin 20 kpl. Työt olivat näytteillä ompeluillassa Sukselan koululla 16 pv. helmikuuta.
Havaintoesityksistä oli ensimmäinen Penttilässä 1/3 nimeltään "Kiireisen päivän ruokia". Esitystä oli seuraamassa 35 henkeä. Sen piti talousopettaja Sinikka Ylöstalo.
Huhtikuun 12 p:nä oli havaintoesitys "Ruukkukasviasetelmat" Kajanojalla puutarhanopettaja Eeva Nurmen järjestäminä. Tilaisuudessa näytettiin myös rainoja samasta aiheesta. Yleisöä oli 29 henkeä.
"Vaihteeksi kalaruokia" valmisti talousopettaja Sinikka Ylöstalo Järvisellä 14 p:nä kesäkuuta. Havaintoesitystä oli seuraamassa ja tuloksia maistelemassa 33 henkeä.
Ompeluillassa Pennaisten Ruohosella olivat Neoviuksen asiamiehet esittelemässä ompelu- ja kutomakoneuutuuksia.
Uotilan ompeluillassa esitteli rouva Elli Kielo erilaisia talouskojeita ja kokeiltiin myös käytännössä.
Rainoja on esitetty ompeluilloissa mm. Hooverin mainosraina, Säästöpankin raina Ämmän länget, Varasvuoren kisakuvia ym.
Ompeluiltoja on vuoden aikana ollut 14 ja marttoja niissä yht. 361 eli keskimäärin 26 henkeä iltaa kohti.
Ohjelmana marttailloissa on ollut lausuntaa ja luentaa erilaisista lehdistä. Luettu yhdistykselle saapuneet kiertokirjeet sekä eri kokouksissa olleet edustajat ovat selostaneet kokousten kuulumisia. Myöskin on luettu vuoden kirjailijan Selma Lagerlöfin kirjaa Gösta Berlingin taru.
Marraskuun 30 p:nä oli martoilla pikkujoulujuhla Sukselan koululla kahvi- ja puurotarjoiluineen. Ohjelma juhlassa oli runsas ja vaihteleva. Yleisöä oli 100 henkeä.
Yhdistyksen rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Kalustonhoitajana on ollut emäntä Irja Mäkelä. Kahvikalustoa lisättiin entiseen 150 h. kalustoon 50 kpl lisää.
Marttasuurarpoja myytiin 300 kpl. Emäntälehteä on tilattu 13 vsk ja on tilaukset hoitanut neiti Lyyli Ruohonen. Emäntälehden Joulua myytiin 5 kpl. Piiriliiton adresseja on myyty 10 kpl.
Emäntä Hanni Ali-Hallaa onniteltiin lahjoin ja kukkasin hänen 80-v. päivänään 14/9-60.
Paimion seurakunnalle lahjoitettiin yhdessä Vistan ja Kalevan marttayhdistysten kanssa vihkiryijy, joka juhlallisesti luovutettiin kirkossa 12 p:nä toukokuuta. Luovutuspuheessaan mainitsi rva Lucia Mannerberg lahjan tarkoituksena olevan lähentää seurakuntaa ja marttatyötä, herättää rakkautta ja kiintymystä seurakuntaan ja kotitemppeliin. Ryijyn ottivat vastaan seurakunnan puolesta rovasti J. Kantele, maanvilj. Martti Tätilä ja johtaja Lauri Harkia.
Tässä ovatkin pääpiirteet Paimion Marttayhdistyksen toiminnasta viime vuodelta.
Aloittaessamme uutta toimintakautta sanokaamme lauluntekijän kanssa "Oi jos vuosi alkava oisi Luojan siunaama" niin siihen sisältyykin kaikki hyvät toivotukset.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1961
24.1.1961 ompeluilta ja vuosikokous Lautkankareella.
14.2.1961 ompeluilta Sukselan Ketolassa.
14.3.1961 ompeluilta Tammenojalla.
18.4.1961 ompeluilta Pihkasella.
28.4.1961 tehtiin vierailu Vanhainkotiin. Ohjelma siellä oli seuraava:
- Alkuvirsi: Soi kunniaksi Luojan.
- Puhe: Elin Uotila.
- Lasten laulua: Irmeli Lehtimäki ja sisarukset Tikka.
- Runo Alpo Noposen Mahdoton ratkaista: Milja Hörkkö.
- Kalevalan lausuntaa: Hannele Kaituri, Hilpi Hakala ja Marita Hörkkö.
- Runo Lauri Pohjanpään Rukous keväälle: Ritva Alanne.
- Kuorolaulua.
- Luentaa Katri Bergholmin Elämän oppilaana -kirjasta: I. Jalo.
- Loppuvirsi: Herraa hyvää kiittäkää.
16.5.1961 ompeluilta Pietilässä. Havaintoesitys. Kiertokirje.
6.6.1961 ompeluilta Ali-Frälsissä.
25.7.1961 ompeluilta Lehtimäessä.
8.8.1961 ompeluilta Ruusuvirralla. Havaintoesitys.
29.8.1961 ompeluilta Oinilan Saarella.
28.9.1961 ompeluilta Silannolla.
17.10.1961 ompeluilta Hörköllä. Muistoseppeleet.
31.10.1961 ompeluilta Kailassa. Luettiin lehtori Aura Lahtelan kirjoitus: "Terveellistä ja taloudellista arkiruokaa". Runonlausuntaa. Pilaesitelmä.
21.11.1961 ompeluilta Helsbergissä.
5.12.1961 ompeluilta Uotilassa. Kodin sisustustekstiilit (raina). Kuvia Paimiosta ja Ameriikan matkalta.
Vuosikertomus 1961
Vuosi 1961 on painunut mailleen. Tämä vuosi oli Marttaliitossa ristitty Vihannesvuodeksi. Sen aikana on yhdistyksissä selostettu uusien ja jo ennestäänkin tuttujen vihannesten viljelyä ja käyttöä ruokataloudessa. Niin oli yhdistyksessämmekin tämä aihe huomioitu muiden ohella. Mitään pitempiä kursseja ei ole ollut, koska niihin ei kukaan tänä kiireisenä aikana juuri ehdi.
Ompeluseuratoiminta on jatkunut entiseen tapaan ja pätevien neuvojien pitämillä havaintoesityksillä on saatu tietoja kotitalouden eri aloilta.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä oli vuoden lopulla 105, joten jäsenluku on vähentynyt 5:llä.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Elin Uotila puheenjohtajana, emäntä Milja Hörkkö varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, sihteerinä neiti Helvi Ali-Halla. Muina jäseninä emäntä Sisko Ränni, emäntä Tyyne Hakala, emäntä Toini Ruusuvirta ja neiti Laura Vairinen. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja koneenhoitaja herra Väinö Järvinen, varalla neiti Rauha Uotila ja maanvilj. Erkki Hakala.
Johtokunnan kokouksia on ollut 5. Osanottajia niissä yht. 35 eli 7 yhtä kokousta kohti. Yleisiä 2, osanottajia yht. 38, siis 19 kokousta kohti.
Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat edustajina emännät Helga Silanto, Orvokki Pihkanen ja Laura Vairinen.
Kesäkuussa Turussa vietetyille Martanpäiville osallistui 8 marttaa yhdistyksestämme.
Vuoden toimintasuunnitelmaan otetut pusero- ja vyötäröhamekurssit olivat tammikuulla Vairisella. Kurssit olivat 3-päiväiset ja osanottajia oli 7. Opettajana käsityönop. Marjatta Takala. Töitä valmistui 13 kpl.
Toinen kurssi Muistoseppeleet vainajainpäiväksi oli lokakuulla Hörköllä Siililässä. Opettajana puutarhanop. Eeva Nurmi. Kurssilaisia oli 7 ja kurssi kesti yhden päivän. Seppeleitä valmistui 13 kpl ja olivat ne ompeluillassa nähtävänä.
Toukokuun ompeluillan yhteydessä oli Sinikka Ylöstalon havaintoesitys nimeltään "Kevyet ruuat, solakat linjat". Havaintoesitystä Pietilässä oli seuraamassa 22 henkeä.
Toinen havaintoesitys aiheena "Kotipihan suunnittelu ja perustaminen" oli Ruusuvirralla elok. 8 p:nä ompeluillassa puutarhanop. Eeva Nurmen järjestämänä. Esitystä selvennettiin vielä rainojen avulla. Osanottajia oli 38 henkeä.
Kolmas esitys nimeltään "Kodin sisustustekstiilit" (kuultokuvasarja) esitettiin Uotilassa joulukuun ompeluillassa. Samassa tilaisuudessa nähtiin myöskin pankinjohtaja Pekka Kajanojan rainat Paimiosta ja Ameriikan matkalta.
Huhtikuun 28 p:nä tehtiin retki Paimion Vanhainkotiin. Siellä tarjottiin vanhuksille monipuolisen ohjelman ohella kahvia. Tällaiset vierailut ovat varmasti siellä oleville virkistävää vaihtelua.
Äitienpäivänä oli juhla Sukselan koululla. Opettajat oppilaitten kanssa järjestivät ohjelman. Tarjoilun järjesti neiti Lyyli Ruohonen. Yhdistys maksoi aineet. Vieraita oli noin 30 äitiä.
Marttailtoja on vuoden aikana ollut 15 ja marttoja niissä yht. 328 eli keskimäärin iltaa kohti 22 marttaa. Puheenjohtaja on järjestänyt ohjelmaa jokaiseen ompeluiltaan. Niissä on esitetty lausuntaa, luettu kirjoituksia eri lehdistä, kiertokirjeet ym.
Vuosikokouksessa valittiin myyjäistoimikunta, johon kuuluivat op. Ilma Jalo, emännät Orvokki Pihkanen, Saara Marttila, Ritva Alanne ja Helga Silanto, järjesti myyjäiset Sukselan koululle 21 p:nä maaliskuuta. Aluksi oli ohjelmaa, josta mainittakoon tervetulotoivotus, kuorolausuntaa, kanteleen soittoa, lastenesityksiä ym. Myytäviä esineitä kerääntyi 94 kpl. Puhdas tulo nousi 19,415 mk, joten taloudellinen tulos oli hyvä.
Yhdistyksen rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Kalustonhoitajana on edelleen toiminut emäntä Irja Mäkelä.
Emäntälehteä on tilattu 15 vsk. Asiamiehenä on ollut Lyyli Ruohonen. Emäntälehden Joulua myytiin 5 kpl.
Piiriliiton adresseja on edelleen myytävänä.
Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton huoneistorahastoon lahjoitettiin yleisen kokouksen päätöksellä syyskuun 28 p:nä 1961 200 mk jäsentä kohti eli 110 jäseneltä yht. 22 000 mk.
Yhdistyksen entiselle sihteerille emäntä Aili Ketolalle lähetettiin onnittelukukkia hänen 50-v. päivänään 19/1-61.
Piiriliiton marttayhdistyksille järjestämästä toimintakilpailusta sai yhdistyksemme kunniakirjan.
Yllä olevassa on suurin piirtein koottuna Paimion Marttayhdistyksen toiminta viime vuodelta.
Nykyisenä aikana, jolloin marttaillat ovat yleisin ja melkein ainoa toiminnan muoto, olisi ne saatava mahdollisimman mielenkiintoisiksi ja vetäviksi, että kukaan jäsen ei turhista syistä jäisi joukosta pois vaan odottaisi ja saisikin näistä tilaisuuksista mielenvirkistystä ja vaihtelua.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla
1962
30.1.1962 ompeluilta ja vuosikokous Ali-Hallalla.
20.2.1962 ompeluilta Lautkankareella. Luettiin kiertokirjeitä uudet sekä viimeiset viime vuoden puolella tulleista. Emäntälehdestä puutarhanop. Anni Perttulan kirjoitus "Minkälaiseen astiaan istutan huonekasvini".
13.2.1962 ompeluilta op. Kaiturin luona. Havaintoesitys: Kodin pinnat ja niiden hoito.
3.4.1962 ompeluilta Pihkasella.
8.5.1962 ompeluilta Silannolla. Luettiin kiertokirje ja munajuttu (Turun muna).
12.6.1962 ompeluilta Tikalla.
26.6.1962 ompeluilta Ketolassa. Havaintoesitys: Kevyitä lisäruokia.
24.7.1962 ompeluilta Lehtimäessä.
28.8.1962 ompeluilta Ruohosella. Havaintoesitys: Erilaisten tuoremehujen valmistus.
6.11.1962 ompeluilta Rännillä. Havaintoesitys: Eväät.
19.11.1962 ompeluilta Siililän Rankilla. Rouva Helena Vesanto Farmos Oy esitelmöi naisten henkilökohtaisesta terveydenhoidosta.
Vuosikertomus 1962
Vuosi 1962 on vaihtunut uuteen. Tämä vuosien vaihde on aina luonnostaan tilitysten ja suunnittelun aikaa.
Vuosi oli nimitetty "konevuodeksi" ja oli sen johdosta Marttaliitolla näyttelykin, joka kiersi eri puolella Suomea valaisten ja auttaen perheenemäntiä erilaisissa konehankinnoissa. Vuoden aihe on yhdistyksessämmekin huomioitu ja työsuunnitelmaa yritetty toteuttaa.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Elin Uotila puheenjohtajana, emäntä Milja Hörkkö varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, neiti Helvi Ali-Halla sihteerinä, muina jäseninä emäntä Sisko Ränni, emäntä Tyyne Hakala, emäntä Toini Ruusuvirta ja neiti Laura Vairinen. Näistä kaksi viimeksi mainittua varajäseninä. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla. Puheenjohtajan tehtäviä on vuoden hoitanut varapuheenjohtaja emäntä Milja Hörkkö.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja koneenhoitaja Väinö Järvinen, varalla neiti Rauha Uotila ja maanviljelijä Erkki Hakala.
Johtokunta on kokoontunut 3 kertaa ja on jäseniä ollut yht. 21 eli 7 henkeä kokousta kohti.
Yleisiä kokouksia 1, osanottajia siinä 26.
Edustajina Piiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat emännät Saara Marttila, Tyyne Hakala ja Liisi Yli-Halla.
Piiriliiton neuvontapäiville osallistui neiti Lyyli Ruohonen.
Mikkelinpäivänä 30.9. kävimme Raumalla Piiriliiton järjestämillä emäntäpäivillä. Retkeen osallistui 14 marttaa yhdistyksestämme. Matkan onnistumiseen vaikutti viime syksynä niin harvinaisen poutainen ja kaunis sää. Yhdistys maksoi osan matkasta.
Toimintasuunnitelmassa ei viime vuonna ollut kursseja. Havaintoesityksiä sen sijaan oli viisi.
Ensimmäinen havaintoesitys oli 13 p:nä helmikuuta op. Kaiturin luona. Kodin pinnat ja niiden hoito oli aiheen nimi ja sen piti talousopettaja Sinikka Ylöstalo. Kuulijoita oli 27 henkeä.
Huhtikuun 3 p:nä oli "Kotipuutarhan hoito ja työvälineet työtehon lisääjinä" havaintoesityksen aiheena Pihkasella. Esityksen piti puutarhanop. Eeva Nurmi ja sitä oli seuraamassa 28 henkeä (rainakuvia).
Ketolan ompeluillassa 26 pv. kesäkuuta oli talousop. Kirsti Lehtosen havaintoesitys kevyet lisäruuat. Esitystä oli seuraamassa ja tuloksia maistelemassa 25 henkeä.
Erilaisten tuoremehujen valmistusta taas esitteli talousopettaja Kirsti Lehtonen Ruohosen ompeluillassa 28 p:nä elokuuta. Tilaisuudessa oli 19 marttaa.
Eväät olivat aiheena talousop. Sinikka Ylöstalon havaintoesityksessä Rännillä marraskuun 6 p:nä. Maukkaita eväitä maisteltiin ja esitystä seurattiin 31 hengen voimalla.
Marraskuun 19 p:nä Rangin ompeluillassa oli rouva Helena Vesanto Farmos Oy:stä esittelemässä mainitun tehtaan tuotteita naisten terveydenhoidon alalta. Väkeä oli 17 henkeä.
Myyjäistoimikunta, johon kuuluivat Orvokki Pihkanen, Ilma Jalo, Saara Marttila, Helga Silanto, Ritva Alanne ja Terttu Kaituri, järjesti myyjäiset Sukselan koululle 15.4. Tilaisuudessa oli alussa ohjelmaa, josta mainittakoon em. Milja Hörkön tervetuliaissanat. Lausuntaa esittivät em. Ritva Alanne ja Orvokki Pihkanen. Laulua esitti marttayhtye sekä tyttöset Kaisu ja Riitta Tikka ja Irmeli Lehtimäki. Lopettajaissanat lausui op. Ilma Jalo. Tilaisuudessa arvottiin kaksi hedelmäkoria. Arvottavat sekä myytävät tavarat oli lahjoitettu ja tuloja niistä kertyi yhteensä 13175 mk. Yleisöä oli noin 60 henkeä. Myytäviä esineitä oli 94 kpl.
Äitienpäiväjuhlaan järjestivät martat tarjoilun. Ohjelman järjestivät opettajat oppilaittensa kanssa. Vieraita oli noin 30 henkeä.
Pikkujoulujuhla järjestettiin 11/12 myöskin Sukselan koululle, jonne martat on aina otettu ystävällisesti vastaan ja vielä avustettu kaikessa järjestelyssä. Ohjelmassa oli emäntä Milja Hörkön tervehdyspuhe, Orvokki Pihkasen lausuntaa, koulutyttöjen leikki- ja lauluesityksiä, Irmeli Lehtimäen ja Kaisu Tikan yksin- ja kaksinlaulua, pullansyöntikilpailu, tonttujen tarjoama maukas puuro ym. Loppusanat lausui op. Ilma Jalo. Juhla oli maksuton. Yleisöä oli noin 50 henkeä.
Ompeluiltoja on vuoden aikana ollut 11 ja marttoja niissä yht. 258 eli keskimäärin iltaa kohti 23. Ohjelmaa niissä on ollut entiseen tapaan jokaisessa, milloin havaintoesityksiä, milloin taas esitetty lausuntaa, luettu ajankohtaisia kirjoituksia eri lehdistä sekä luettu yhdistykselle saapuneet kierto- ym. kirjeet ja keskusteltu niistä.
Piiriliiton järjestämiin yhdistysten välisiin kotitaloustyövälineiden %-kilpailuun otti yhdistyksemme osaa.
Yhdistyksen rahavarat ja omaisuus tulevat esille rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Astiastoa on huolella ja vaivojaan säästämättä edelleen hoitanut emäntä Irja Mäkelä.
Emäntälehden asiamiehenä on ollut nti Lyyli Ruohonen ja on lehteä tilattu 14 vsk.
Piiriliiton adresseja on edelleen myytävänä ja toivotaan marttojen huomioivan ne tarvitessaan.
Martat-suurarpoja myytiin 300 kpl.
Onnittelukukat lähetettiin emäntä Helga Silannolle hänen 50-v. päivänään maaliskuulla. Sihteeri Helvi Ali-Hallalle järjesti kukitettu ja täydennetty johtokunta iloisen yllätyksen 50-v. päivänä saapuessaan onnittelukäynnille lahjoineen.
Näin meni hiljaisessa hyörinässä vuosi 1962. Toivokaamme alkaneen vuoden tilaisuuksista oppia, tietoa, taitoa ja virkistystä uusien aiheitten ympärillä, yhteiseksi iloksi ja yhdistyksemme tarkoitusperien toteuttamiseksi.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1963
29.1.1963 ompeluilta ja vuosikokous Ruusuvirralla.
19.2.1963 ompeluilta Sukselan Marttilassa. Luettiin kirjasta "Lapset kotioloissaan", kirj. Karin Mangs. Kiertokirje.
12.3.1963 ompeluilta Ali-Hallalla.
28.3.1963 ompeluilta Ruohosella. Kansiot nähtävänä. Kansiokursseille osanottajia 9, kansioita 21 kpl.
23.4.1963 ompeluilta Kallioniemellä. Havaintoesitys: Maksaruuat. Kiertokirje Taitovuoden ohjelma.
2.5.1963 ompeluilta Helsbergissä. Havaintoesitykset.
28.5.1963 ompeluilta Hörköllä. Luettiin Marttaliiton ja piiriliiton kiertokirjeet. Runonlausuntaa.
25.6.1963 ompeluilta Lautkankareella. Johtaja Laine näytti rainoja. Luettiin kirjoitus Maaseudun Tulevaisuudesta.
16.7.1963 saunailta Retkeilymajalla. Nyyttikestit.
28.8.1963 ompeluilta Lehtimäessä.
17.9.1963 ompeluilta Silannolla. Havaintoesitys (rainakuvia): Mansikka.
22.10.1963 ompeluilta Sukselan koululla, emäntänä L. Ruohonen. Havaintoesitys sipulikasveista (rainoja). Luettiin piiriliiton kiertokirjeet.
Ompeluilta Sukselan koululla opettaja Ilma Jalon luona. Koottiin ja kunnostettiin vaatteita rajaseudulle lähetettäväksi.
3.12.1963 ompeluilta Marttilassa. Joulukoristekurssi (aineina lastut ja oljet).
Vuosikertomus 1963
Vuosi 1963 on siirtynyt menneisyyteen. Se oli jo 34. yhdistyksemme toimintavuosi. Ohjelma on ollut samantapaista kuin ennenkin, pääaiheina ompeluillat ja pieniä kursseja ja havaintoesityksiä niin kuin työsuunnitelmaan on merkitty.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä oli vuoden alussa 105 ja jäsenluku lisääntyi vuoden aikana 1:llä ollen vuoden lopulla 106 jäsentä.
Johtokunnan kokoonpanossa tuli vuoden alussa muutos yhdistyksemme pitkäaikaisen puheenjohtajan emäntä Elin Uotilan jättäessä paikkansa. Kiitollisuudella on mainittava, että hän on hoitanut johtokunnan tehtäviä 26 v. ajan, josta puheenjohtajan vaativassa tehtävässä 14 vuotta.
Johtokuntaan ovat nyt kuuluneet emäntä Milja Hörkkö puheenjohtajana, emäntä Sisko Ränni varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, nti Helvi Ali-Halla sihteerinä sekä emännät Elin Uotila, Tyyne Hakala, op. Ilma Jalo ja nti Laura Vairinen muina jäseninä, niistä kaksi viimeksi mainittua varajäseninä. Kunniajäsenenä emäntä Hanni Ali-Halla.
Kalustonhoitajana emäntä Irja Mäkelä.
Myyjäis- ja ohjelmatoimikuntaan ovat kuuluneet op. Ilma Jalo, emännät Orvokki Pihkanen, Ritva Alanne, Saara Marttila ja rouva Terttu Kaituri.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja maanvilj. Erkki Hakala, varalla neiti Rauha Uotila ja koneenhoitaja Väinö Järvinen.
Johtokunnan kokouksia on ollut vuoden aikana 5. Jäseniä niissä yht. 27. Kokousta kohti keskimäärin 6. Yleisiä kokouksia on ollut 1, osanottajia siinä 19 jäsentä.
Piiriliiton sihteereille järjestämälle neuvontapäiville Turussa 18.4. oli yhdistyksestämme sihteeri mukana.
Yhdistystämme edustivat Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa emännät Suoma Joukas, Alda Lehtimäki ja Martta Ali-Halla.
Kursseja on vuoden aikana järjestetty kahdet ja havaintoesityksiä kolme.
Maaliskuun 28 p:nä olivat kannet ja kansiot kurssien aiheena Ruohosella. Kurssilaisia oli 9 ja kansioita valmistui 21 kpl. Opettajana puutarhanop. Eeva Nurmi. Marttaillassa olivat kansiot nähtävänä.
Joulukuun 3 pv. iltapuhteella tehtiin joulukoristeita Marttilassa. Osanottajia oli 22. Opettajana puutarhanop. Eeva Nurmi. Aineina käytettiin lastua ja olkea.
Ompeluillassa 23 p:nä huhtikuuta Kallioniemellä oli havaintoesitys maksaruuista. Järjestäjänä kotitalousteknikko Kirsti Lehtonen. Esitystä oli seuraamassa ja tuloksia maistelemassa 28 henkeä.
Syyskuun 17 pv. ompeluillassa Silannolla oli havaintoesitys mansikasta. Puutarhanop. Eeva Nurmi selosti uusia mansikkalajikkeita, rikkaruohon ja tuholaisten torjuntaa ym. rainoja apunaan käyttäen. Kuulijoita oli 21 henkeä.
Sipulikasvit oli Eeva Nurmen viimeisen havaintoesityksen aiheena Sukselan koululla lokak. 22 p:nä ompeluillassa. Rainoja nähtiin myös tässä tilaisuudessa. Esitystä oli seuraamassa 19 henkeä.
Marraskuun ompeluiltaan op. Jalon luokse kokoonnuttiin vaatekääröt mukana. Vaatteita kertyi 22 kg lähetettäväksi jouluksi rajaseudulle Kotilieden kummikerhon välityksellä. Rahti välityksestä maksoi 2:30.
Marttailtoja on vuoden aikana ollut kaikkiaan 14 ja osanottajia niissä yht. 289 henkeä eli noin 21 tilaisuutta kohti.
Ompeluiltoihin on tavallisesti kokoonnuttu tiistai-iltoina ja on niissä ollut erilaista ohjelmaa kuten luentaa, lausuntaa, laulua, leikkejä, rainoja ym.
Toukokuun ompeluillassa Hellsbergissä oli pankinjoht. P. Kajanoja näyttämässä 4 rainaa nim. hiihdon Sm-kisat Paimiossa, matka halki Euroopan 15 eri maan halki kulkien Atlannin rannikkoa Etelä-Eurooppaan Rooman, Turkin ja Kreikan kautta itäistä Keski-Eurooppaa takaisin kotimaahan. Matka oli suoritettu maalis-huhtikuulla samana vuonna. Paimio-raina sekä raina Espanjan matkalta kuvattu 1961.
Samoin kesäkuun ompeluillassa Lautkankareella oli joht. Laine näyttämässä rainoja.
Heinäkuun 16 p:ksi oli järjestetty saunailta Retkeilymajalle. Saunojia oli 28. Tarjoilu oli järjestetty nyyttikestien tapaan. Löyly ja uinti maistui ja hilpeä mieliala vallitsi saunan ja maauimalan vaiheilla.
Retkeily Helsinkiin tehtiin syyskuun 15 p:nä. Ohjelma aloitettiin käymällä Eduskuntatalossa. Seuraava kohde oli Marttatalo, johon tutustuttiin toimitussihteeri Manja Haltian opastuksella ylimmästä kerroksesta kellariin asti. Kansallismuseo aarteineen tuli katseltua vähän liian kiireisesti kun oli ohjelmassa vielä Korkeasaarikin. Sattui niin mukavasti, että päästiin vesibussilla näkemään Helsinkiä myöskin meren puolelta. Kierrettiin ympäri Suomenlinnan ja sitä kautta Korkeasaareen. Retkeläisiä oli 43 ja tyytyväisiä oltiin matkaan.
Palmusunnuntaina olivat myyjäiset Sukselan koululla. Ohjelmasta mainittakoon rouva Terttu Kaiturin laulutervehdys, säesti op. M. Kaituri, lasten lauluja, Pentti Kaiturin harmonikkaesitykset, marttaryhmän laulu, lausunta ym. esitykset op. Ilma Jalon johdolla. Yleisöä oli n. 40 henkeä. Myyjäisissä myytävänä 40 esinettä ja tuloja mk 93:60.
Toukokuun toiseksi sunnuntaiksi oli järjestetty äitienpäiväjuhla Sukselan koululle. Ohjelmapuolen hoitivat opettajat oppilaitten kanssa. Martat huolehtivat tarjottavista. Vieraita oli 30-40 h.
Helmikuun 15-17 päivinä Paimiossa Varasvuoren maastossa pidettyjen hiihdon Sm-kisojen muonitukseen osallistui yhdistyksestämme marttoja lukuisasti.
Yhdistyksen rahavarat ja omaisuus selviävät rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Emäntälehden asiamiehenä on toiminut neiti Lyyli Ruohonen ja on lehteä tilattu 13 vsk. Emäntälehden Joulua myytiin 4 kpl ja piiriliiton adresseja 8 kpl.
Talousopettaja Sinikka Ylöstalon lahjaan hänen erotessaan piiriliiton palveluksesta yhdistys osallistui (3 mk).
Emäntä Elin Uotilalle 29.12.-63 hänen täyttäessään 60 v. vietiin onnittelut ja lahja.
Myönteisenä puolena voi mainita, että kaikki kurssit ja muut tilaisuudet ovat olleet maksuttomia.
Matkakustannuksiin retkellä Helsinkiin yhdistys osallistui 50 %:lla.
Mitään suurempia lahjoituksia ei vuoden aikana ole tehty.
Näin päätämme kuluneen vuoden 1963 ja voimme olla koko lailla tyytyväisiä tuloksiin.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1964
7.1.1964 ompeluilta Laura Vairisen luona. Ritva Kaiturin 3 joululaulua. Orvokki Pihkasen runo. Kertomus Pellervosta Lyyli Ruohonen.
28.1.1964 ompeluilta ja vuosikokous Majankalmalla.
24.2.1964 ompeluilta Ketolassa. Havaintoesitys.
4.3.1964 ompeluilta Rännillä. Kurssitöiden näyttely. Luettiin piiriliiton kiertokirjeet.
28.4.1964 ompeluilta Ali-Frälssissä. Kiertokirje.
19.5.1964 ompeluilta Penttilässä. Luettiin piiriliiton kiertokirjeet kesän retkeily- ja muusta ohjelmasta.
6.7.1964 ompeluilta Lautkankareella. Pekka Kajanoja esitti rainan Lapin matkalta. Luettiin piiriliiton kiertokirje.
21.7.1964 ompeluilta Kailassa.
11.8.1964 saunailta.
18.8.1964 ompeluilta Kruuvaisten Ketolassa.
15.9.1964 ompeluilta Sylvi Pihkasella.
3.11.1964 ompeluilta Järvisellä. Luettiin kiertokirje.
24.11.1964 ompeluilta Ali-Hallalla.
Vuosikertomus 1964
Taas on ajan ratas pyörähtänyt vuoden eteenpäin ja olemme aloittamassa uutta toimivuotta.
Toiminta kuluneena vuotena on ollut entisenlaista kurssi- ja ompeluseuratoimintaa. Vuosi oli koko Marttajärjestössä "Kotiseutuvuoden" nimellä ja sitä silmällä pitäen on ohjelmaa pyritty järjestämään. Vuosikokouksessa hyväksyttyä työsuunnitelmaa on mahdollisuuksien mukaan yritetty toteuttaa.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on 104, joten vähennys on vuoden aikana ollut 2 marttaa.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Milja Hörkkö puheenjohtajana, em. Sisko Ränni varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, neiti Helvi Ali-Halla sihteerinä sekä muina jäseninä em. Elin Uotila, em. Tyyne Hakala, op. Ilma Jalo ja neiti Laura Vairinen, joista kaksi viimeksi mainittua varalla.
Yhdistyksen kalustoa on hoitanut emäntä Irja Mäkelä.
Myyjäis- ja ohjelmatoimikuntaan ovat kuuluneet op. Ilma Jalo, em. Orvokki Pihkanen, em. Ritva Alanne, em. Saara Marttila ja rva Terttu Kaituri.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja maanvilj. Erkki Hakala, varalla neiti Rauha Uotila ja koneenhoit. Väinö Järvinen.
Johtokunnan kokouksia on ollut 3. Osanottajia niissä yht. 19. Kokousta kohti noin 6 jäsentä. Yleisiä kokouksia 1, osanottajia siinä 19 henkeä. Ohjelmatoimikunnan kokouksia 2.
Edustajina Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat emännät Milja Hörkkö, Irja Mäkelä ja Ines Tättäläinen. Piiriliiton puheenjohtajille järjestämille neuvontapäiville 18.11. osallistui em. Milja Hörkkö. Sihteereille 3.12. järjestettyyn neuvontatilaisuuteen osallistui Helvi Ali-Halla.
Paimion raittiuslautakunnan järjestämään esitelmä- ja neuvottelutilaisuuteen kansalaiskoululla 16.6. otti osaa Helvi Ali-Halla.
Piiriliiton emäntäpäivillä Laitilassa oli mukana 2 marttaa.
Piiriliiton järjestämään puutarharetkeen omassa maakunnassa elokuulla osallistui yhdistyksestämme 7 marttaa.
Syksyllä Paimion, Kalevan ja Vistan marttayhdistykset yhdessä Paimion Maatalousnaisten ja Punaisen Ristin Paimion osaston sekä taidekutomo KoTan kanssa järjestivät ikkunanäyttelyn Paimion Kansallispankkiin. Näyttelyn suunnittelu oli tekstiilitait. Elli Korppi-Tommolan käsialaa.
Esiliina- ja työtakkikurssi alkoi 2.3. Rännillä. Opettajana käsityönop. Marjatta Takala. Kurssilaisia oli 6 ja töitä valmistui 20 kpl. Mannekiiniesitys oli marttaillassa 4.3., työt esitteli op. Takala. Yleisöä oli 29 henkeä. Arvottiin esiliina, jonka Sisko Ränni valmisti ja lahjoitti.
Helmikuun 24 p:nä Ketolan ompeluillassa oli havaintoesitys "taloudellisia liharuokia" konsulentti Kirsti Lehtosen esittämänä. Esitystä oli seuraamassa 21 marttaa.
Ompeluiltoja on vuoden aikana ollut 13 ja osanottajia niissä yht 257 marttaa eli keskimäärin n. 20 henkeä iltaa kohti.
Jokaisessa ompeluillassa on ollut ohjelmaa, on laulettu, luettu kiertokirjeet ja ajankohtaisia kirjoituksia eri sanoma- ja aikakauslehdistä, esitetty lausuntaa ym. ohjelmaa. Lautkankareen ompeluillassa heinäkuussa oli pankinjoht. P. Kajanoja esittämässä rainoja talviselta Lapin matkalta.
Elokuun 11 p:nä oli martoille saunailta ja nyyttikestit Retkeilymajalla.
Palmusunnuntaina 22.3. oli ohjelmalliset myyjäiset Sukselan koululla. Tervehdyssanat lausui op. Ilma Jalo. Lausuntaa esitti em. Ritva Alanne. Marttaryhmä lauloi op. Jalon johdolla. Loppusanat lausui em. Milja Hörkkö. Yleisöä oli n. 40 henkeä. Tulot myyjäisistä ja arvonnasta yht. 79:25 mk.
Helmik. 9 p:nä järjestivät neljä Paimion toimivaa marttayhdistystä ja Paimio-Seura yhteisesti Kotiseutujuhlan Vistan koululla. Ohjelma oli arvokas ja monipuolinen. Tervehdyspuhe em. Eila Tomero. Lausuntaa em. Milja Hörkkö. Juhlapuhe op. Toivo Jokiniemi. Paimion Mieslaulajat esittivät laulua. Tarjoilupuolen hoitivat martat yhteisesti. Kokonaistulot olivat 131 mk, mikä jaettiin tasan 4 yhdistyksen kesken. Yhdistyksemme osaksi tuli mk 32:75.
Äitienpäiväjuhla järjestettiin Sukselan koululle. Marttayhdistys kustansi tarjoilun ja Lyyli Ruohonen laittoi sen. Rovasti Arvo Vesala oli puhumassa. Oppilaat opettajiensa johdolla suorittivat muun ohjelman. Vieraita oli n. 40.
Vanhainkotiin tehtiin retki marraskuun 11 p:nä. Alussa oli kahvitarjoilu talonväelle ja retkeläisille. Hoidokkeja vanhainkodissa oli 48, henkilökuntaa 10 ja meitä muita parikymmentä. Tarjottavat oli laittanut Lyyli Ruohonen. Puheen vanhuksille piti em. Milja Hörkkö. Laulua esittivät emännät Riitta Joukas ja Liisi Puusa. Lausuntaa esittivät Ilma Jalo ja Ritva Alanne. Sukselan koulun tytöt esittivät laulua ja leikkejä op. Ilma Jalon johdolla. Tilaisuuden lopuksi virsi "Oi Isä vanhuudessa" yhteisesti.
Liisi Puusa |
Marttaliiton arpoja myytiin 300 kpl à 1 mk. Tilityspalkkiona sai yhdistys 2 kahvilusikkaa, joista toinen annettiin nuorimmalle myyjälle Riitta-Maija Kallioniemelle ja toisen sai arvalla em. Milja Hörkkö. Arpojen myyjille järjestetyssä arvonnassa tuli yhdistykselle matkaherättäjä, joka yksimielisesti annettiin myynnistä vastanneelle Lyyli Ruohoselle.
Piiriliiton 60-v. lahjaksi toimistoon hankittuun ryijyyn yhdistyksemme osallistui 20 mk.
Laura Vairiselle vietiin onnitteluna 50-v. päivänä 18.1. marttanukke ja kukkia.
Emäntälehteä on tilattu 13 vsk. Asiamiehenä on Lyyli Ruohonen. Emäntälehden Joulua myytiin 3 kpl.
Yhdistyksen varat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Tässä on koottuna toiminta Paimion Marttayhdistyksen 35.:ltä elinvuodeltaan. Aloittaessamme nyt uutta työkautta olisi koetettava saada ohjelmamme kaikkien marttojen tyytyväisyydeksi.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla
1965
26.1.1965 ompeluilta ja vuosikokous Puusalla.
23.2.1965 ompeluilta Rännillä. Muonitusesiliinakurssin päättäjäisiksi näyttely.
23.3.1965 ompeluilta Ilma Jalon luona.
1.4.1965 ompeluilta Marttilassa. Havaintoesitys: Taloon tulee vieras, mitä tarjoan.
27.4.1965 ompeluilta Pennaisten Ketolassa.
21.5.1965 ompeluilta Tammenojalla. Fiskarsin konsulentti.
1.6.1965 ompeluilta Liisi Yli-Hallan luona. Havaintoesitys: Arkipäivän antimet.
29.6.1965 ompeluilta Ruusuvirralla.
13.7.1965 saunailta Retkeilymajalla.
27.7.1965 ompeluilta Episten Lehtimäessä.
7.9.1965 ompeluilta Ruohosella. Havaintoesitys: Rautaiset ruuat.
16.11.1965 ompeluilta Silannolla.
7.12.1965 ompeluilta Sukselan koululla.
Vuosikertomus 1965
Olemme yhdistyksessämme sivuuttaneet 35 v. virstanpaalun. Toiminta on jatkunut entiseen tapaan, mitään uusia toimintamuotojakaan ei ole keksitty. Pääasiallisena toimintana ovat marttaillat ja on osanotto niihin ollut suhteellisen vilkasta.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä oli vuoden alussa 104 ja on määrä vähentynyt 1:llä ollen nyt 103.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Milja Hörkkö puheenjohtajana, emäntä Sisko Ränni varapuheenjohtajana. Rahastonhoitajana neiti Lyyli Ruohonen, sihteerinä Helvi Ali-Halla. Muina jäseninä em. Tyyne Hakala, op. Ilma Jalo, emäntä Saara Marttila ja emäntä Ritva Alanne, varajäseninä kaksi viimeksi mainittua.
Tilintarkastajina ovat olleet entiset emäntä Orvokki Pihkanen ja maanvilj. Erkki Hakala, varalla neiti Rauha Uotila ja koneenhoitaja Väinö Järvinen.
Ohjelmatoimikunta on myöskin ollut entinen nim. op. Ilma Jalo, emännät Orvokki Pihkanen, Ritva Alanne, Saara Marttila ja rouva Terttu Kaituri.
Yhdistyksen kalustoa hoitaa emäntä Irja Mäkelä.
Johtokunnan kokouksia on ollut 6 ja niissä keskimäärin 7 osanottajaa. Yleisiä kokouksia 1 ja siinä osanottajia 31.
Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat yhdistystämme edustamassa emännät Helmi Kallioniemi, Meeri Tikka ja Helga Silanto. Paimion Maamiesseuran kokouksessa emäntä Milja Hörkkö.
Helmi- ja maaliskuussa tehtiin kahteen otteeseen retki taidekutomo Ko-Taan, jossa taiteilija Korppi-Tommola otti ystävällisesti vastaan ja esitteli kutomon monenlaista tuotantoa. Ensimmäisellä kerralla oli 17 ja toisella 10 osanottajaa.
Juhannusaatoksi oli järjestetty huvimatka Ruotsiin tai oikeammin vietettiin Juhannusaatto ja -yö merellä. Matkalla oli 47 osanottajaa.
Helmikuun 22 p:nä alkoi muonitusesiliinakurssi Rännillä. Kurssit järjestettiin ajatellen syyskesällä järjestettäviä emäntäpäiviä Paimiossa. Osanottajia oli 6 ja töitä valmistui 15 kpl. Näyttely töistä oli ompeluillassa 23.2. Opettajana kursseilla oli käsit.op. Marjatta Takala ja hän esitteli myöskin työt.
Havaintoesityksiä on ollut neljä.
Ensimmäinen 1.4. Sukselan Marttilassa "Taloon tulee vieras, mitä tarjoan", sen piti konsulentti Kirsti Lehtonen ja monenlaisia herkkuja valmistettiin maisteltaviksi. Esitystä oli seuraamassa 26 henkeä.
Toukokuun 21 p:nä oli Fiskarsin konsulentti Terttu Siikarla Tammenojalla pitämässä havaintoesityksen erilaisista muoveista ja niiden ominaisuuksista ja käytöstä. Hän esitteli Fiskarsin uuden mehulingon. Kuulijoita oli 19 henkeä.
Kesäkuun 6 p:nä oli Vuolteella Liisi Yli-Hallan luona havaintoesitys nimeltä "arkipäivän antimet". Esityksen piti neuvoja Kirsti Lehtonen ja saapuvilla oli 28 marttaa.
Rautaiset ruuat oli esityksen aiheena syysk. 9 p:nä Lyyli Ruohosen luona. Maksa-, munuais- ja veriruokia esiteltiin käytettäväksi runsaammin tarvittavan raudan saamiseksi elimistöömme. Kuulijoita oli 13 ja esityksen piti neuvoja Kirsti Lehtonen.
Ompeluiltoja on vuoden aikana ollut 13 ja osanottajia niissä yht. 254 eli keskim. 20 h. iltaa kohti. Jokaisessa ompeluillassa on ollut jotain ohjelmaa.
Saunailta ja nyyttikestit oli Retkeilymajalla 13.7. edellisten vuosien tapaan. Iltaa vietettiin saunoen, uiden ja välillä laulaen. Väkeä oli 19 henkeä.
Äitienpäivää vietettiin Sukselan koululla. Opettajat oppilaitten kanssa huolehtivat ohjelmasta ja yhdistys maksoi tarjoilun Lyyli Ruohosen huolehtiessa martan tehtävistä. Vieraita oli noin 40.
Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton emäntäpäivää vietettiin 26.9. Paimiossa pitäjän marttojen huolehtiessa käytännöllisestä järjestelystä, yhdistyksemme marttojen hoitaessa kahvipuolen. Tuloja emäntäpäivistä tuli yhdistyksemme osaksi 73,57 mk. Emäntäpäivien yhteydessä oli kilpailu pitseistä, jossa mm. emäntä Hilja Kaijanen yhdistyksestämme sai toisen palkinnon virkatuista lakananpitseistä.
Joulukuun 5 p:nä vietettiin Sukselan koululla yhdistyksemme 35-v. juhlaa. Vieraita oli 60 henkeä. Kutsuvieraina oli mm. ensimmäisten johtokuntien jäseniä, piiriliiton edustaja, pitäjän muiden marttayhdistysten edustajat, yhdistyksen kummipoika rouvineen. Juhlassa ojennettiin hopeinen ansiomerkki ja kunniakirja 25 v. johtokunnassa toimineelle Lyyli Ruohoselle, josta ajasta hän on 20 v. hoitanut tunnollisesti yhdistyksemme tilejä.
Piiriliiton arpoja myytiin 100 kpl. Emäntälehteä on tilattu 13 vsk ja tilaukset on hoitanut Lyyli Ruohonen. Emäntälehden Joulua myytiin 3 kpl.
Marttaveteraaneille rva Lucia Mannerbergille 70-v. pv. 21.1.65 ja emäntä Hanni Ali-Hallalle 14.9.65 85-v. päivänään vietiin onnittelut kukkineen.
Astiaston lainausta on hoitanut emäntä Irja Mäkelä. Lainaus on kuitenkin ollut vähäisempää, kun ei kodeissa paikkakunnalla ole suurempia juhlia järjestetty ja pitäjän keskustassa olevissa huoneistoissa ovat myös astiat lainattavissa.
Mitään suurempia lahjoituksia ei ole tehty eikä myöskään saatu.
Yhdistyksen omaisuus ja rahavarat ilmenevät rahastonhoitajan laatimasta tarkasta tilikertomuksesta.
Tässä on esitettynä toiminta kuluneelta vuodelta ja taas aletaan uusien aiheiden ympärillä suunnitella alkamassa olevan työkauden ohjelmaa.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla, sihteeri
1966
11.1.1966 ompeluilta Kotimäessä.
28.1.1966 ompeluilta ja vuosikokous Marttilassa.
1.3.1966 ompeluilta Penttilässä.
30.3.1966 ompeluilta Kaiturilla Sukselan koululla. Muovituotteiden esittely. Piiriliiton kiertokirje.
24.5.1966 ompeluilta Lautkankareella.
7.6.1966 ompeluilta Ali-Hallalla.
17.6.1966 ompeluilta emäntä Esteri Marttilan luona Vistalla.
5.7.1966 ompeluilta Kailassa.
19.7.1966 saunailta Retkeilymajalla.
16.8.1966 ompeluilta Lehtimäessä. Havaintoesitys: vuokaruuat.
25.10.1966 ompeluilta Pennaisten Pietilässä.
22.11.1966 ompeluilta Airi Heikosen luona Vistalla. Kurssi päivällä "leluja tilkuista". Illalla havaintoesitys "kangas- ja lankanapit".
8.12.1966 ompeluilta Majankalmalla. Havaintoesitys "Juomia vieraille ja omalle väelle".
Vuosikertomus 1966
Vuosi 1966 on takanapäin. Kotimaisen työn vuodeksi se oli marttojen ohjelmaan merkitty. Toimintana on yhdistyksessämme pääasiassa olleet ompeluillat ja niissä pidetyt havaintoesitykset ja muutamat kurssit, joten vuosikokouksessa hyväksytty työsuunnitelma on mennyt lävitse.
Yhdistyksemme jäsenmäärä vuoden alussa 103 ja lopussa 98.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Milja Hörkkö puheenjohtajana, emäntä Sisko Ränni varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, neiti Helvi Ali-Halla sihteerinä. Muina jäseninä op. Ilma Jalo, emäntä Tyyne Hakala, emäntä Saara Marttila ja emäntä Ritva Alanne, joista viimeiset kaksi varajäseninä.
Astiastonhoitajana emäntä Irja Mäkelä.
Ohjelmatoimikuntaan ovat kuuluneet opettaja Ilma Jalo, emännät Orvokki Pihkanen, Ritva Alanne, Saara Marttila, rouva Terttu Kaituri ja emäntä Anja Sillanpää.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja maanvilj. Erkki Hakala, varalla neiti Rauha Uotila ja herra Väinö Järvinen.
Johtokunnan kokouksia on vuoden aikana ollut 4 ja osanottajia yht. 27 eli noin 7 kokousta kohti. Yleisiä kokouksia 1 ja siinä osanottajia 23. Ohjelmatoimikunnan kokouksia 2.
Edustajina Piiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat emännät Liisi Puusa, Anja Sillanpää ja Airi Heikonen.
Neuvontapiirin kokoukseen Salossa osallistuivat Milja Hörkkö ja Tyyne Hakala.
Mansikkakurssiin Paattisilla otti osaa 4 marttaa yhdistyksestämme.
Kotipihapäivillä Kerho-opistolla 25/4 oli mukana 11 marttaa. Rainoja esitettiin 2 Hankkijasta ja agr. Salokangas Yltöisten koeasemalta. Puutarhuri Ekholm Kerho-opistolta piti esitelmän pakkasen ja myyrän tuhoista puutarhoissa.
Kursseja on vuoden aikana ollut kolmet.
Toukokuun 3 pv. oli koulussa lauta- ja pirtanauhakurssi. Kurssilaisia oli 15 ja opettajana Marjatta Takala.
Toinen kurssi 22 pv. marraskuuta Heikosella Leluja ja maskotteja tilkuista. Osanottajia oli 6. Saman päivän iltana oli lanka- ja kangasnapit kurssin aiheena samassa paikassa. Kurssilaisia oli 9 ja opettajana molemmissa kursseissa oli Marjatta Takala.
Havaintoesityksiä on ollut myöskin kolme.
Ensimmäisenä oli muovituotteiden esittely koululla rouva Kaiturin luona. Ne olivat saksalaista tuotetta ja esittelijänä rva Tellervo Salonen (Tupperware).
Elokuun 16 pv. oli Lehtimäessä vuokaruuat havaintoesityksen aiheena neuvoja Kirsti Lehtosen valmistamana. Esitystä oli seuraamassa 23 henkeä.
8 pv. joulukuuta oli Majankalmassa havaintoesitys "Juomia vieraille ja omalle väelle". Vieraita oli 17 henkeä.
Ompeluiltoja on vuoden aikana ollut 13 ja osanottajia yht. 273 eli keskimäärin 21 henkeä iltaa kohti. Marttojen ilta on edelleen tiistai ja on kaikissa illoissa ollut ohjelmaa, havaintoesityksiä, luettu kiertokirjeet ja kirjoituksia eri aikakauslehdistä.
Saunailta oli taas edellisten vuosien tapaan Retkeilymajalla 19 pv. heinäkuuta.
Palmusunnuntaina 3 pv. huhtikuuta oli myyjäiset Sukselan koululla. Myytävää oli kohtalaisesti sekä myöskin arvottavaa. Yleisöä oli noin 40 henkeä ja tuloja 121:85 mk.
Äitienpäivän juhlan tarjoilun marttayhdistys kustansi. Vieraita oli noin 40 henkeä.
Joulujuhlaa vietettiin yhdessä Kalevan marttojen kanssa Motelli Valtatie 1 joulukuun 12 p:nä. Ohjelmaa oli molemmilta yhdistyksiltä mm. laulu- ja lausuntaesityksiä, pakina ym. Väkeä oli 75 henkeä.
Tammikuun lopulla oli Arkkipiispa Martti Simojoki pitämässä piispantarkastusta Paimiossa ja martat olivat avustamassa tarjoilussa seurakuntalaisille järjestetyssä kahvitilaisuudessa Vistan koululla.
Yhdistyksen rahavarat ja omaisuus selviävät rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Marttaliittoa avustettiin myymällä 300 kpl arpoja à 1 mk.
Piiriliiton Kekrimyyjäisiin lähetettiin 2 pv. marraskuuta 6 limppua, 2 kg ruisjauh., 2 kg grahamjauh. ja 1 1/2 kg munia.
Kotilieden Kummikerhon välityksellä lähetettiin jouluksi vaatetta sisältäviä paketteja yht. 50 kg puutteenalaisille seuduille jaettaviksi.
Emäntälehden asiamiehenä on toiminut Lyyli Ruohonen ja on tilaus ollut päättyneenä vuotena 13 vsk. Emäntälehden Joulua myytiin 3 kpl.
Yhdistyksen perustaja- ja kunniajäsenen emäntä Hanni Ali-Hallan muistoa kunnioitettiin kukkalaitteella.
Emäntä Esteri Marttilaa käytiin onnittelemassa hänen 70-v. päivänään.
Monenlaista toimintaa on vuoden mittaan mahtunut ja nyt taas alkaneenakin vuotena meille tarjotaan monenlaista taloudellista tietoa ja valistusta, kun vaan otamme kaikki opiksemme.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla
1967
7.2.1967 ompeluilta ja vuosikokous Ketolassa.
7.3.1967 ompeluilta Penttilässä. Talon emännän alustus nuorison rahankäytöstä.
11.4.1967 ompeluilta Ruusuvirralla.
25.4.1967 ompeluilta Silannolla.
6.6.1967 ompeluilta Lautkankareella.
20.7.1967 saunailta Retkeilymajalla.
21.9.1967 ompeluilta Ilma Jalon luona Sukselassa. Havaintoesitys.
24.10.1967 ompeluilta Vuolteella Liisi Yli-Hallan luona. Arvottiin härkäin, tulot 3 mk.
16.11.1967 ompeluilta Riihilässä. Havaintoesitys kastikkeista.
28.11.1967 ompeluilta Silannolla. Joulukoristelukurssi, lastutöitä.
Vuosikertomus 1967
Aika rientää eteenpäin ja me touhuinemme sen mukana. Kuluvat päivät, kuukaudet, vuodet ja vuosikymmenetkin. Kulunut vuosi oli merkittävä valtiollisen itsenäisyytemme saavuttaessa 50 v. rajan.
Toiminta yhdistyksessämme on jatkunut entiseen tapaan.. Työsuunnitelmaa on koetettu saada toteutetuksi. Havaintoesityksistä jäi kyllä kaksi pois neuvojien puuttumisen takia, mutta muuten on toiminta ollut entisenlaista.
Jäseniä oli Paimion Marttayhdistyksessä vuoden alussa 98 ollen nyt lopulla 99, joten lisäys oli 1.
Johtokuntaan ovat kuuluneet emäntä Milja Hörkkö puheenjohtajana, emäntä Sisko Ränni varapuheenjohtajana, neiti Lyyli Ruohonen rahastonhoitajana, neiti Helvi Ali-Halla sihteerinä, muina jäseninä op. Ilma Jalo, emäntä Tyyne Hakala, emäntä Saara Marttila ja emäntä Ritva Alanne, joista kaksi viimeksi mainittua varajäseninä.
Astiastonhoitajana emäntä Irja Mäkelä.
Ohjelmatoimikuntaan ovat kuuluneet emännät Orvokki Pihkanen, Ritva Alanne, Saara Marttila, Terttu Kaituri, Anja Sillanpää, Riitta Joukas ja Liisi Puusa.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja maanvilj. Erkki Hakala, varalla neiti Rauha Uotila ja koneenhoitaja Väinö Järvinen.
Johtokunnan kokouksia on ollut 6, osanottajia yht. 41 eli keskimäärin 7 kokousta kohti. Yleisiä kokouksia 1, osanottajia siinä 19. Ohjelmatoimikunnan kokouksia ja harjoituksia yht. 10.
Edustajana Marttaliiton vuosikokouksessa Otaniemen Dipolissa oli emäntä Milja Hörkkö.
Piiriliiton vuosikokouksessa Turun Palokunnantalolla olivat emäntä Aili Ketola ja Helvi Ali-Halla.
Piiriliiton neuvontapäiville 9.11. osallistui neiti Lyyli Ruohonen. Emäntäpäivillä Marttilassa oli yhdistyksestämme 4 marttaa.
Paimion Marttayhdistys on liittynyt jäseneksi pitäjämme väestönsuojeluelimeen, joka velvoittaa katastrofitilanteen sattuessa avustamaan.
Kursseja on vuoden aikana ollut kahdet.
Marraskuun 7-8 pv. oli Sukselan Marttilassa ompelukurssi "Emännän asut ja päähineet". Osanottajia oli 8. Töitä valmistui 17 kpl. Opettajana oli rouva Sanelma Halonen Liedosta.
Joulukoristelukurssi oli Silannolla 28.11. Opettajina toiminnanjoht. Elina Soinila ja kotitalousop. Riitta Tirkkala. Koristeet tehtiin lastusta. Kurssilaisia oli 18.
Havaintoesityksiä on ollut myöskin kahdet. Lipputietous - kansalaissivistystä Ilma Jalon luona koululla 21.9.67. Asiaa esitteli rainojen kanssa puutarhanop. Eeva Nurmi. Osanottajia oli 10.
16 pv. marraskuuta oli Riihilässä havaintoesitys kastikkeista. Osanottajia oli 30. Ohjaajana kotitalousneuvoja Riitta Tirkkala piiriliitosta.
Marttailtoja on vuoden aikana ollut 10 ja niissä osanottajia yht. 178 eli keskimäärin 18 iltaa kohti. Kaikissa ompeluilloissa on ollut jotain ohjelmaa, laulun lomassa luettu kiertokirjeet, keskusteltu ajankohtaisista asioista, kuultu luentaa ja lausuntaa ym.
Retkeilymajalla oli meillä nyyttikestit 20 pv. heinäkuuta ja nautimme kuumasta saunasta ja virkistävästä uimisesta.
Äitienpäiväjuhla oli Sukselan koululla opettajien järjestäessä ohjelman lasten kanssa. Yhdistys maksoi tarjoilun, joka teki 33,93 mk. Vieraita oli n. 40.
Puurojuhlaa vietettiin myöskin Sukselan koululla 12 pv. jouluk. Ohjelmatoimikunta oli järjestänyt runsaasti ohjelmaa mm. itsenäisyysjuhlavuotta ajatellen esitettiin Sibeliuksen "Vapautettu Kuningatar". Yleisöä oli 65 henkeä.
Myyjäiset järjestettiin Vistan, Kalevan ja Kaijalan my kanssa yhdessä Kinossa 21 pv. maaliskuuta. Tavarat kävivät hyvin kaupaksi. Tuloja oli 101:10 mk.
Maaliskuun 17 p:ksi saimme järjestettäväksi kahvitarjoilun miesten neulomaseuraan Kinoon. Tulot kahvituksesta olivat 204 mk.
Ompeluillassa lokakuussa arvottiin Kalevan martoilta lahjaksi saatu härkäin. Tulos oli 3 mk.
Astiaston vuokraus on ollut vähäistä, tuloja on siitä tullut 43.05 mk.
Piiriliittoa avustettiin myymällä 75 kpl arpoja à 1 mk.
Varsinais-Suomen (Luolalan) emäntäkoulua avustettiin 100 mk kannatusmaksulla.
Piiriliiton toiminnanjohtajaa maisteri Eeva-Maija Lyytä ja neuvojia Marjatta Takalaa ja Kirsti Lehtosta muistettiin lahjalla heidän erotessaan piiriliiton palveluksesta.
Yhdistyksemme rahastonhoitajan Lyyli Ruohosen 60-v. syntymäpäivänä 7.8.67 ja op. Ilma Jalon 50-v. päivänä 23.9.67 sekä johtokunnan pitkäaikaisen jäsenen Toini Ruusuvirran 50 v. 27.3.67 muistettiin heitä lahjoin ja onnitteluin.
Yhdistykselle ostettiin juhlatilaisuuksia varten pellavaista pöytäliinakangasta 103.33 mk hinnasta. Liinat valmisti neiti Lyyli Ruohonen.
Kotilieden Kummikerholle lähetettiin vaatetavaraa 45 kg edelleen jaettavaksi tarvitseville.
Emäntälehden asiamiehenä on ollut Lyyli Ruohonen ja on tilauksia 13 vsk.
Rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Kesäkuun 4 pv. vietettyyn C.E.G. Mannerheimin 100-v. syntymäpäiväjuhlan järjestämiseen yhdistyksemme osallistui 17:50 mk summalla.
Tässä ovatkin tärkeimmät asiat yhdistyksemme toiminnassa päättyneenä vuotena.
Omatoimisuus on tämän alkaneen vuoden ohjelmana, siksi herkistäköön jokainen martta tuntosarvensa keksiäkseen uutta ja kiinnostavaa vanhojen ja vakiintuneitten toimintamuotojen rinnalle.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla
1968
6.2.1968 ompeluilta ja vuosikokous Kuotisella.
5.3.1968 ompeluilta Penttilässä. LSO:n konsulentin havaintoesitys: Lämpimät voileivät.
28.3.1968 ompeluilta Majankalmassa. Havaintoesitys: Illanistujaispalat.
16.4.1968 ompeluilta Marttilassa. LSS Oy:n sähkökäyttöisten grillien esittely.
1.7.1968 Paimion Rantalassa.
- "Ah kuink' on sun maasi kaunis, kuink' ihana taivahas."
- Kyllä on kaunista merimaisemaa meillä paimiolaisillakin. Siitä olemme nauttineet koko päivän, saunoneet ja uineet, kahvia on juotu ym. ohjelmaa.
23.10.1968 ompeluilta Hörköllä. Havaintoesitys "Sallatit". Arvottiin Suur-Arvan lähettämä teräskauha arpojen myyjien kesken. Arpa osui Helvi Ali-Hallalle.
6.11.1968 ompeluilta Kaiturilla.
26.11.1968 ompeluilta Liisa Katavan luona Vistalla. LSO:n havaintoesitys "Pataruuat".
Vuosikertomus 1968
Vuosi 1968 on mennyt mailleen. Omatoimisuus oli vuoden aiheena ja sen ympärillä on yritetty hyöriä saadaksemme toimintasuunnitelmamme todeksi.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä oli vuoden alussa 99 ja nyt lopulla 93, joten vähennys on 6 jäsentä.
Johtokunnan kokoonpano on ollut seuraava: emäntä Milja Hörkkö puheenjohtajana, emäntä Sisko Ränni varapuheenjohtajana, rahastonhoitajana neiti Lyyli Ruohonen, sihteerinä neiti Helvi Ali-Halla. Muina jäseninä op. Ilma Jalo, emäntä Tyyne Hakala, emäntä Ritva Alanne, emäntä Saara Marttila, joista kaksi viimeksi mainittua varalla.
Ohjelmatoimikunnan ovat muodostaneet emännät Orvokki Pihkanen, Ritva Alanne, Saara Marttila, Terttu Kaituri, Anja Sillanpää, Riitta Joukas ja Liisi Puusa.
Astiastonhoitajana on ollut emäntä Irja Mäkelä.
Tilintarkastajina ovat olleet emäntä Orvokki Pihkanen ja maanvilj. Erkki Hakala, varalla neiti Rauha Uotila ja koneenhoitaja Väinö Järvinen.
Johtokunnan kokouksia on ollut 5, osanottajia niissä yht. 36 eli keskimäärin 7 kokousta kohti. Yleisiä kokouksia 1 ja siinä 20 osanottajaa. Ohjelmatoimikunnan kokouksia ja harjoituksia 2.
Edustajina Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton vuosikokouksessa Turussa olivat emännät Sirkka Kajanoja ja Tyyne Hakala.
Piiriliiton 6 ja 7 vaalipiirin kokouksessa Paimion Kerhoneuvojaopistolla 2.12. olivat edustamassa yhdistystämme Helvi Ali-Halla ja Ritva Alanne, joka valittiin 6:n vaalipiirin edustajaksi piiriliiton valtuuskuntaan emäntä Eila Tomeron tilalle.
Piiriliiton järjestämässä esittelytilaisuudessa tekstiileistä ja pukeutumisesta Turussa Vähäväkisissä olivat emäntä Liisi Puusa ja Helvi Ali-Halla.
Pelastuspalveluasioista keskustelemassa Osuuskassan kerhohuoneessa mukana oli emäntä Milja Hörkkö.
Toisessa kokouksessa 1 kk myöhemmin samassa paikassa ja samoista asioista olivat Milja Hörkön lisäksi Terttu Kaituri ja Helvi Ali-Halla. Kokouksessa muodostettiin joka koulupiiriin ryhmä, joka mahdollisen katastrofitilanteen sattuessa voidaan kutsua koolle muonitusta ja majoitusta varten.
Paimion maataloustuott., Paimion maamiesseuran, neljän maatalousnaisosaston ja neljän marttayhdistyksen puheenjohtajat ja sihteerit oli kutsuttu yht. neuvotteluun Osuuskassan kerhohuoneeseen 16.10. lomaemännän toimen perustamiseksi Paimioon. Toinen kokous samasta asiasta oli 3.12.68, siellä olivat pitäjän maat.naisosastojen ja marttayhdistysten johtok. mukana.
Piiriliiton järjestämään puutarharetkeen osallistui 3 marttaa.
Saunaretkeen 1 pv. heinäk. seurakunnan Rantalaan osallistui 20 henkeä.
Äitienpäiväjuhla oli Sukselan koululla. Opettajat lasten kanssa järjestivät ohjelman. Martat hoitivat tarjoilun. Vieraita oli 30-40 henkeä. Juhlapuhujana oli rovasti Arvo Niva.
Puurojuhlaa vietettiin koululla 10.12. runsaalla ohjelmalla. Väkeä oli 60 henkeä.
Myyjäiset pidettiin myöskin koululla 7.4. Ohjelmassa oli Riitta Joukkaan tervetuliaissanat, lasten lauluja, lausuntaesityksiä. Milja Hörkön lausuntaa ja lopettajaissanat. Tuloja myyjäisistä ja tarjoilusta yht. oli 81:95. Väkeä oli n. 40 henkeä.
Marttailtoja on vuoden aikana ollut 8 ja niissä osanottajia yht. 176 eli keskimäärin 22 iltaa kohti. Ompeluilloissa on kaikissa ollut ohjelmaa.
Lampunvarjostinkurssi pidettiin Kaiturilla Sukselan koululla 6.11. Opettajana oli kotital.neuv. Raija Tamminen. Osanottajia oli 6.
Havaintoesityksiä on ollut 5.
Penttilän ompeluillassa 5.3. oli L.S.O. konsulentti Tuula Jokisen esitys "Lämpimät voileivät". Esitystä kuulemassa, katsomassa ja voileipiä maistamassa oli 32 henkeä.
Pataruuat oli saman konsulentin laittamana Liisa Katavan kodissa Vistalla 26 pv. marrask. Osanottajia oli 20 henkeä.
Maaliskuun 28 p:nä piti kotital.neuvoja Raija Tamminen Hörköllä havaintoesityksen 22 kuulijalle. Aiheena oli illanistujaisjuhlat.
Lokakuun 23 pv. piti neuvoja Tamminen Hörköllä havaintoesityksen salaateista. Kuulijoita oli 26.
16 pv. huhtikuuta esitteli L-S Oy tal.op. Irmeli Leppäkoski sähkökäyttöisiä grillejä Sukselan Marttilassa. Esitystä oli seuraamassa 15 h.
Maaliskuun 17 p:nä oli yhdistyksemme haastanut pitäjän toiset marttayhdistykset viestihiihtoon Sukselan koulun maastoon. Haasteen ottivat vastaan Vistan ja Kalevan my 1 joukkueella kukin. Hiihdettävä matka oli 2,5 km. Viestin voitti Kalevan joukkue ajalla 1.16,30. 2. Paimion my joukkue 1.18,34. 3. Vistan my joukkue 1.27,39. Viestin jälkeen hiihtivät vielä Sukselan martat kahdessa sarjassa yli ja alle 35-vuotiaat. Tähän kilpailuun otti vielä osaa 11 hiihtäjää. Palkinnot oli saatu lahjaksi Vistan eri liikkeistä. Ilmojen haltija ei ollut kovin suosiollinen kilpailulle, sillä päiväksi sattui talven myrskyisin lumipyry.
Piiriliiton järjestämään toimintakilpailuun yhdistys osallistui.
Miesten neulomaseuran emäntinä Kinossa 5.4. olivat meidän martat. Isäntänä Raision tehtaat. Kahvitettavia oli 150 miestä. Tulot 200 mk.
Astioita on vuokrattu 41:55 arvosta.
Osa martoista on osallistunut voimisteluiltoihin Sukselan koululla rouva Terttu Kaiturin johdolla. Voimistelijoita on ollut n. 10 iltaisin.
Marttaliiton arpoja myytiin 300 kpl à 1 mk.
Emäntälehden asiamiehen tehtäviä on hoidellut Lyyli Ruohonen ja oli tilaus 13 vsk.
Emäntä Aili Ketolan muistoa yhdistys kunnioitti kukkalaitteella 19.10.68 hänen hautaustilaisuudessaan.
Yhdistyksen omaisuus ja rahavarat käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Yhdistyksemme osuus vaalipiirin kokouksen kahvitukseen Kerhoneuvojaopistolla oli 13 mk.
Mielihyvin on pantava merkille lisääntynyt yhteistyö paikkakunnan toisten yhdistysten kanssa. Toiveissa olevan lomaemännän toimen rahoittamiseksi ovat kyllä hyvät neuvot ja yhteistyö tarpeen.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla
1969
28.1.1969 ompeluilta ja vuosikokous Kajanojalla.
26.2.1969 ompeluilta Penttilässä.
18.3.1969 ompeluilta Lyyli Ruohosen luona Vistalla.
25.3.1969 ompeluilta Kotimäessä.
15.4.1969 ompeluilta koululla. Kirjayhtymä tarjosi kahvit.
6.5.1969 ompeluilta op. Ilma Jalon luona Sukselassa.
3.6.1969 Lounais-Suomen Sähkö Oy:n vieraina.
15.7.1969 ompeluilta Liisi Yli-Hallan luona.
29.7.1969 saunailta Retkeilymajalla.
20.8.1969 ompeluilta ja havaintoesitys Kajanojalla.
9.9.1969 ompeluilta Hörköllä.
30.9.1969 ompeluilta Lautkankareella.
18.11.1969 ompeluilta Kuotisella Marttatyön 70 v. toiminnan merkeissä.
Vuosikertomus 1969
Olemme saaneet alkaa uuden vuosikymmenen. Viime vuosisadalta ovat peräisin tämän järjestömme syntyvaiheet, joten se päättyneenä vuotena täytti seitsemän vuosikymmentä.
Juhlavuoden kunniaksi on eri puolille Suomea istutettu marjaomenapuita, niin Paimiossakin saimme seurakunnalta luvan istuttaa puumme Kirkkopuistoon, jossa ne toivottavasti alkavat kasvaa, kukkia ja tuottaa hedelmääkin aikanaan silmiemme iloksi.
Marraskuun marttailta vietettiin yhdistyksemme piirissä muistellen Marttaliiton syntymäaikoja ja ihaillen sinisten kynttilöiden liekehtimistä.
Lopulla vuotta saavutti Paimion Marttayhdistyskin 40 v. iän ja on sen toiminta ollut samantapaista jo vakiintunutta ompeluseura- ym. toimintaa.
Jäseniä Paimion Marttayhdistyksessä on 94 ja on jäsenmäärä vuoden aikana lisääntynyt 1:llä.
Johtokuntaan ovat kuuluneet em. Milja Hörkkö puheenjohtajana, em. Ritva Alanne varapuheenjohtajana, sihteerinä Helvi Ali-Halla, rahastonhoitajana nti Lyyli Ruohonen. Muina jäseninä em. Tyyne Hakala, em. Saara Marttila, varalla em. Sirkka Kajanoja ja em. Riitta Joukas.
Ohjelmatoimikuntaan ovat kuuluneet em. Ritva Alanne, em. Saara Marttila, rva Terttu Kaituri, em. Anja Sillanpää, em. Riitta Joukas ja em. Liisi Puusa.
Kalustosta on edelleen huolehtinut em. Irja Mäkelä.
Tilintarkastajat ovat olleet entiset em. Orvokki Pihkanen ja mv. Erkki Hakala, varalla nti Rauha Uotila ja koneenhoitaja Väinö Järvinen.
Johtokunta on kokoontunut 8 kertaa ja jäseniä on ollut keskimäärin 6 kokousta kohti. Yleisiä kokouksia 1 ja osanottajia siinä 21. Ohjelmatoimikunnalla on ollut kokouksia ja harjoituksia yht. 6.
Edustajina eri kokouksissa ovat olleet:
Piiriliiton vuosikokouksessa op. Ilma Jalo ja emäntä Riitta Joukas.
Paimion Maataloustuottajain kokouksessa nti Lyyli Ruohonen.
Säästöpankin eläkeläisten juhlaa varten pitämässä kokouksessa em. Milja Hörkkö ja nti Lyyli Ruohonen.
Emäntäpäivillä Vehmaalla kävi 5 marttaa.
Piiriliiton neuvontapäiville osallistui nti Lyyli Ruohonen.
Tavaratalo Poimarin avajaisissa em. Milja Hörkkö.
Kaijalan marttayhdistyksen 40-v. juhlassa em. Milja Hörkkö ja nti Helvi Ali-Halla.
Korukurssi pidettiin Sukselan koululla 6.5. iltakurssina op. Kolehmaisen johdolla, osanottajia oli 17.
Havaintoesityksiä on ollut kaksi.
"Grillaamme kesällä ja talvella" oli Kajanojalla 20 pv. elokuuta. Grillausta oli esittelemässä neuvoja Raija Tamminen piiriliitosta ja esitystä oli seuraamassa 25 henkeä.
Toinen oli Lounais-Suomen Sähkö Oy:ssä, jossa neuvoja Irmeli Leppäkoski esitteli taloa ja monenlaisia sähkökäyttöisiä kotitalouden työvälineitä. Osanottajia oli 13.
Ompeluiltoja on ollut vuoden kuluessa 13 ja osanottajia kaikkiaan 256 eli noin 20 iltaa kohti. Kaikissa marttailloissa on ollut ohjelmaa, laulettu, luettu kiertokirjeet sekä kirjoituksia eri lehdistä.
Äitienpäivää vietettiin Sukselan koululla entiseen tapaan opettajien järjestäessä ohjelman lasten kanssa ja yhdistys hoiti tarjoilun. Vieraita oli n. 30 henkeä.
Motellissa vietimme pikkujoulua yhdessä pitäjän toisten marttayhdistysten kanssa. Yhdistyksestämme osallistui juhlaan 85 henkeä.
Piiriliiton 3 v. kotipihakilpailuun ovat osallistuneet emt Sirkka Kajanoja, Saara Marttila ja Milja Hörkkö.
Kuntoa koeteltiin Kalevan koulun maastossa pidetyissä hiihtokisoissa. 5x3 km viestissä vei Kalevan marttojen joukkue voiton ajalla 12,36. Toisena Paimion Martat ajalla 13,16. Päättäjäisillanvietto oli Kerhoneuvojaopistolla.
Saunailtaa Retkeilymajalla vietettiin 28 pv. heinäkuuta. Saunojia oli 28.
Syyspuolella olimme vieraina Vistan marttojen runsasohjelmaisessa ompeluillassa Osuuskassan kerhohuoneessa.
Muusta toiminnasta mainittakoon säästöpankkien järjestämän eläkeläisten juhlan kahvitus yhdessä toisten marttayhdistysten ja maatalousnaisten kanssa. Vieraita oli Paimion, Sauvon, Karunan ja Piikkiön säästöpankkien alueilta lähes 800. Tulot kahvitarjoilusta n. 900 mk annettiin lomaemäntärahastoon.
Miesten neulomaseuran kahvitarjoilu Kinossa 18.4. Isäntinä Munkkilan koelaitos ja Turun Muna. Vieraita 145 miestä. Tulot 217,50.
Sukselan koulun lopettajaisten kahvitarjoilu 27 p:nä heinäkuuta. Kunta maksoi tarjoilun. Vieraita oli 60 h.
Kotiseutujuhlaan Retkeilymajalle järjestivät martat ravintolan.
Itsenäisyyspäivän kirkkokahvit Seurakuntatalolla vanhuksille Laiterla-säätiön laskuun. Kahvivieraita oli 90 henkeä. Tulot olivat 160 mk.
Kevätkarkelot lomaemännän toimen rahoittamiseksi järjestettiin yhteistyössä Paimion toisten naisjärjestöjen kanssa yhteiskoululla.
Piiriliittoa avustettiin myymällä arpoja 60 kpl.
Vuoden alussa perustetun lomaemännän toimen rahoittamiseksi annettiin 100 mk avustus.
Yhdistyksen puheenjohtajaa Milja Hörkköä onniteltiin 50-v. päivän johdosta 3.9.69 sekä 60-v. päivänään em. Orvokki Pihkasta 19.11.69 ja kalustonhoitajaa em. Irja Mäkelää 28.12.69.
Emäntälehteä on tilattu 12 vsk. Asiamiehenä on ollut nti Lyyli Ruohonen.
Yhdistyksen rahavarat ja omaisuus käyvät ilmi rahastonhoitajan laatimasta tilikertomuksesta.
Tässä ovatkin suurin piirtein Paimion Marttayhdistyksen aikaansaannokset viime vuodelta.
Toivomme toiminnan jatkuvan ja innostusta riittävän alkaneellekin vuosikymmenelle.
Johtokunnan puolesta
Helvi Ali-Halla
Kaksi kuvaa Sukselan kylän marttojen leivontakurssilta Sukselan koululla joskus ehkä 1960-luvun puolivälissä. Kurssin jälkeen oli pitopäivälliset, joita toisessa kuvassa valmistellaan.
Pitoemäntä Sylvi Pietilä, Liisi Puusa ja Saara Marttila. Kuva: Markku Marttila. |
Katso 1960-luvusta myös Marttaperinne-sivustolta.